Het paaltje van de onvrede

Na het beëindigen van de bestrating rond de kerk en op het kerkplein werd achter de kerk een paaltje geplaatst dat het Dorp (straatnaam) scheidt van de Neerkamstraat en Mollemstraat (op Merchtems grondgebied). Het paaltje kan op en neer bewegen zodat een doorgang mogelijk gemaakt kan worden. Het plaatje en de bijhorende installatie kostte het gemeentebestuur 20.000 euro.

Niet iedereen is echter opgezet met de komst van ‘het paaltje’. Johan Berben (gemeenteraadslid voor Anders) verzamelde al 220 handtekeningen van bewoners die ‘het paaltje’ niet zien zitten, of moeten we schrijven: liever niet zien staan. Berben – het enige gemeenteraadslid van Mollem – dreigt zelfs met ontslag als het paaltje niet verdwijnt.

In Merchtem trekken ze een bedenkelijk gezicht omdat de ‘grens’ met Asse op zo’n manier wordt gesloten. De parochies Mollem en Merchtem zitten in dezelfde parochiefederatie en hebben dezelfde priester. Bovendien woont Koen Verheire, parochieherder in beide parochies, achter de kerk in Mollem op nauwelijks 100 meter van ‘het paaltje’. Nu is de verbindingsweg – niet de enige verbindingsweg uiteraard – onderbroken.

Johan Berben spreekt van een ‘woonerf voor een paar bevoorrechte bewoners’ maar burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) verdedigt het plaatsen van het paaltje om het sluipverkeer tussen Merchtem (Brussegem) en het dorp van Mollem een halt toe te roepen. Beiden zijn het er niet over eens of de hulpdiensten nu wel of niet over een sleutel beschikken om het paaltje ‘naar beneden te doen’. De discussie hierover zal ongetwijfeld nog een vervolg krijgen in de gemeenteraad.

ASSE Het Paaltje

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk