Pater Motard wordt Pater Brouwer

Pater Karel Stautemas, Norbertijn van de abdij van Grimbergen, vicaris in de parochies Verbrande Brug, Humbeek en Molenveld en gewezen parochieherder van Merchtem, Bollebeek en Mollem, maakt zijn grote droom werkelijkheid: brouwer worden. Met de voorstelling van de Grimbergen Triple werd die droom ook echt werkelijkheid.

(Lees verder onder de foto)

GRIMBERGEN Paters NorbertijnenHet plan om in de abdij opnieuw te gaan brouwen rijpte bij Subprior Karel Stautemas al een tijdje geleden. Pater Karel en zijn confraters gingen in hun bibliotheek op zoek naar oude recepten voor de brouwerij die lang binnen de muren van de abdij functioneerde. De Norbertijnen van Grimbergen hebben trouwens de ambitie om op de plaats waar de vroegere brouwerij stond een microbrouwerij te installeren en zelf weer bier te gaan brouwen.

Met het voorstelen van de Grimbergen Triple – voorlopig nog in Denemarken gebrouwen bij Carlsberg, de licentiehouder van het Grimbergen Abdijbier – komen die plannen nu wel heel dichtbij. Vanaf 2020 zou er binnen de muren van de abdij weer gebrouwen worden. Geen enorme volumes maar speciale edities bouwen op ‘kleine’ schaal. “Zo’n 10.000 hectoliter. Dat is echt niet zoveel. Van onze confraters zal ik alleen in de brouwerij stappen samen met een tiental medewerkers”.

Foto: Ook bij zijn afscheid als parochiepriester van Mollem, werd er een pintje gedronken. Niet in de sierlijke Grimbergen glazen maar in plastic bekertjes. Was dat niet een beetje vloeken in de kerk? (Woordspeling niet helemaal toevallig).

Topartikels bij Goeiedag.be