Winterse grasbrand in Mollem

Het is moeilijk te geloven dat in dit koude weer gras zo makkelijk brandt. Toch gebeurde het gisteren dat in Mollem (op de Schermershoek) een weide in vuur en vlam stond. Hoe kan dat?

Door de aanhoudende vriestemperaturen wordt het gras gevriesdroogd (een techniek die in de voedingsindustrie o.m. wordt aangewend om overtollig vocht uit voedingswaren te verwijderen). Deze gevriesdroogde planten en grassen ontbranden veel gemakkelijker (vergelijk met volledig verdroogde planten in de zomer). Een kleine vonk (bijvoorbeeld van een weggegooide sigaret) kan dan een hele oppervlakte in de vlammen laten opgaan.

De brandweer kwam ter plaatse om de grasbrand te blussen en te onderzoeken hoe het vuur was ontstaan. Onthou alvast dat je bij vrieskou geen brandende peuken in de berm of een weide mag gooien of onnodig vuur maken.

(Foto enkel illustratief)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk