Jeroen Bernaer wil uitgeverij opstarten

Assenaar Jeroen Bernaer (33) wil via crowdfunding een nieuwe uitgeverij opstarten. Volgende zomer wil uitgeverij Matador nieuw schrijftalent kansen geven en literatuur weer dichter bij de mensen brengen. Om de uitgeverij te kunnen opstarten, is hij op zoek naar gulle, helpende handen.

Omdat hij vaststelde dat literaire talenten nog nauwelijks uitgevers vinden die in hun werk willen investeren wil Jeroen het graag zelf proberen. Hij wil een tegenwicht bieden voor de grote, gevestigde uitgeverijen. “Mijn doel is op zoek te gaan naar jonge, soms ook minder jonge, literaire talenten en die een kans te geven”, legt Bernaer uit. “Literatuur in Vlaanderen is niet dood, maar straks wel als we de grote uitgeverijen laten doen. Met Matador Uitgeverij wil ik laten zien dat er een andere wind mogelijk is”.

Om de uitgeverij te kunnen opstarten, heeft Bernaer echter extra fondsen nodig. Die wil hij verzamelen via crowdfunding. In totaal wil hij € 25.000 ophalen. “Redactie, vormgeving, druk: het kost allemaal handenvol geld. Ook promotiecampagnes kosten aardig wat centen”, legt Bernaer uit. “Daarom heb ik gulle schenkers nodig. Vele kleintjes maken een groot geheel. Met jullie bijdrage kan Matador Uitgeverij vzw een eerste jaar overbruggen en de toekomst verzekeren, om daarna verder te groeien.”

Het bedrag dat je schenkt, kies je volledig zelf. “Iedereen is vrij om te geven wat hij/zij wil. In ruil voor je geldbijdrage krijg je trouwens een beloning”, zegt Bernaer. “Die gaat van boekenbonnen over boekenpakketten tot zelfs een uitnodiging voor het lanceringsfeest. Wordt het vooropgestelde bedrag niet gehaald, dan krijgt iedere schenker zijn geld terug. “In dat geval komt er ook geen uitgeverij. Jullie bijdrage maakt dus een wezenlijk verschil”, legt Bernaer uit. “Intussen staan er al vier uitgaven gepland. Het zou zonde zijn als ik de schrijvers moet teleurstellen.”

Meer weten over het project en/of zelf een bijdrage storten? Surf naar https://nl.ulule.com/matador-uitgeverij

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk