Tentoonstelling rond Petrus Ascanus

Asse huldigt zijn unieke heilige Petrus Ascanus met een tentoonstelling die zijn leven en dood belicht. Petrus Ascanus werd vermoedelijk rond 1530 als Petrus Van der Slachmolen geboren op Tenberg te Asse. Hij trad als minderbroeder toe tot de orde van Sint-Franciscus van Assisi en bevond zich in een bijhuis te Gorkum (Nederland) toen de Geuzen op 27 juni 1572 het klooster binnendrongen, de monniken gevangen namen en kort nadien ter dood brachten.

Petrus AscanusDe negentien martelaren werden door paus Clemens X zalig verklaard op 24 november 1675 en op 29 juni 1867 werden ze heilig verklaard door Paus Pius IX.

Om zijn heilige te eren werd in 1891 op Tenberg een kapel opgericht die aan Petrus Ascanus was toegewijd. De grond werd geschonken door Petrus Crabbé-Van der Slagmolen. De kapel staat op de hoek van de Petrus Ascanusstraat en de Pastinakenstraat.

De tentoonstelling over Petrus Ascanus kan je elk weekend tot 29 oktober nog bezoeken op de zolder van het Oud Gasthuis aan het Gemeenteplein, zaterdag van 13 tot 18 uur, zondag van 10 tot 12 e, va, 13 tot 18 uur. Wil je een groepsbezoek aanvragen dan kan je dat via cultuurdienst@asse.be of 02/456 01 66

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk
Activiteiten van uw vereniging gratis in onze agenda? Klik hier!