Asse is Vlaams-Brabantse klimaatgemeente 2016

Asse werd verkozen tot ‘Vlaams-Brabantse klimaatgemeente 2016’. Het project ‘Straat met het beste klimaat’ is het meest innovatieve, participatieve en ambitieuze klimaatproject, vindt de jury die moest kiezen uit vijf projecten. Uit onze Goeiedag regio kwamen, naast het project van Asse, ook ‘Renovatie aan huis’ van de gemeente Liedekerke, Klimaatplatform Pajottenland en Zennevallei van de gemeenten Beersel, Dilbeek, Gooik, Halle en St.-Pieters-Leeuw.

klimaatraad asse‘We hebben de ambitie om van de provincie Vlaams-Brabant tegen 2040 een klimaat neutrale provincie te maken’, zegt Tie Roefs, gedeputeerde voor milieu en duurzaamheid. Daartoe worden ook een aantal gemeentelijke projecten ondersteund. Een van die projecten is ‘Vlaams-Brabantse klimaatgemeente 2016’ van Bond Beter Leefmilieu en Ecolife.

Asse nam op een creatieve manier de uitdaging aan om haar inwoners te betrekken bij de uitvoering van haar klimaatactieplan Met de campagne ‘Straat met het beste klimaat’ moedigde de gemeente wijkcomités en verenigingen aan om klimaatacties uit te werken. De 11 deelnemende wijken kregen elk de naam ‘Goed Klimaatstraat’ en organiseerden verschillende acties gaande van samenaankopen, autodelen, duurzame mobiliteit, moestuintjes, straatvergroening tot duurzame consumptie. De wijk of straat met de meest CO2-reducerende, ludieke of originele klimaatacties ontving de titel ‘Straat met het beste klimaat’.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk