Waar zijn de urnen van Maria en Raymond?

Allerheiligen en Allerzielen is een periode om in stilte zijn dierbare overledenen te gedenken. Voor Gisèle Swartelé (75) was het dit jaar bijzonder moeilijk. Toen zij een 10-tal dagen geleden naar het kerkhof van Asse trok met verse bloemetjes voor de nis waarin de assen van haar vader Raymond Swartelé en haar moeder Maria De Wijn worden bewaard, bleek de marmeren afdekplaat verdwenen.

Ze was vervangen door een betonnen exemplaar dat even verderop op het kerkhof lag. Gisèle verwittigde de politie. Toen de bijgeroepen gemeentelijke werkman de nis opende bleken ook de beide urnen verdwenen. In de nis lagen enkel nog een paar bloemetjes en wat overgebleven as. Het was een schok voor Gisèle: wie was er met de as van haar vader en moeder vandoor?

urnen 2Familie?

Bij de gemeente ontkent men dat de werklui de nis (waarvan de concessie eigenlijk vervallen was maar de nis nog niet mocht geopend worden) zouden hebben leeggemaakt.

De gemeentelijke werklui die vandaag (maandag) op het kerkhof aanwezig waren ontkenden dat zij de nis zouden hebben open gemaakt en de urnen verwijderd.

De werklui dachten in de richting van een familielid. Diefstal of vandalisme zijn zeer onwaarschijnlijk omdat slechts één nis in het columbarium werd geviseerd.

En waarom zouden dieven met urnen gevuld met as aan de haal gaan. “Zeer onwaarschijnlijk dat het iemand van de familie is,” repliceert Gisèle, “mijn zus woont in Spanje en andere familieleden ken ik nauwelijks. Mijn vader was van Wachtebeke, mijn moeder zelfs helemaal van Nederland”.

Mysterie

Het mysterie blijft dus voorlopig onopgelost. Maar Gisèle hoopt dat iemand haar kan meedelen waar de as van haar ouders is en wie ze heeft meegenomen.

Merkwaardig is dat je die nissen eigenlijk vrij makkelijk kan openen. De schroeven die de marmeren dekplaat op haar plaats houden, zitten bij sommige nissen zo los dat ze met de handen kunnen verwijderd worden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk