Twee keer per jaar grote kuis in elk Asses dorp

Het gemeentebestuur van Asse start deze maand met een grote netheidscampagne die moet zorgen voor een nettere gemeente én meer burgerzin.

Tijdens de campagne, die vandaag van start ging in Relegem, ruimen de werklieden de dorpskernen op. De straten worden er een week lang geveegd, verkeersborden gereinigd en groenperkjes opgefrist.

Tegelijk doen de gemeenschapswachten hun ronde om inwoners te wijzen op hun verantwoordelijkheid, zoals het onderhoud van voetpaden, bermen en braakliggende terreinen, het bestrijden van onkruid, het snoeien van begroeiing en het verwijderen van vuilnis.

“In de centra van Asse en Zellik wordt al langer dagelijks opgeruimd en geveegd, maar voor de kleine dorpscentra was nog een inhaalbeweging nodig. We investeren in bijkomend personeel om de veeg- en borstelmachines frequenter te laten rijden”, zegt schepen Rik De Baerdemaeker (CD&V).

“Onze werklieden werken telkens een week in een dorpscentrum en elk dorpscentrum komt twee keer per jaar aan bod. Daarmee willen we tegelijk preventief en sensibiliserend werken opdat de inwoners hun directe omgeving proper houden.”

Na Relegem zijn volgende week Kobbegem en Bekkerzeel aan de beurt, gevolgd door Walfergem (vanaf 25 april), Mollem (9 mei), Asbeek (17 mei) en Asse-Terheide en Krokegem (23 mei).

Ook in september en oktober wordt de netheidscampagne herhaald in dezelfde volgorde. Er geldt dan telkens een plaatselijk parkeerverbod om de straten degelijk geveegd te krijgen.

Asse kondigt verder een betere samenwerking aan tussen gemeenschapswachten, werklieden en politie om zwerfvuil, sluikstorten en beschadigingen te sanctioneren met GAS-boetes.

“Het probleem daar is meestal de bewijslast”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). “Daarom gaan we de plaatsen waar dat regelmatig gebeurt beter in de gaten houden in de hoop meer daders op heterdaad te kunnen betrappen.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk