Asse zoekt erfpachter voor kasteel Waalborre

De gemeente Asse zoekt een elegante uitweg voor de dringende renovatie van het kasteel Waalborre, zonder die zelf te moeten betalen.

De gemeenteraad besliste maandag om voor het bekende kasteel Waalborre, dat vijftig jaar geleden werd aangekocht door Asse, een erfpachter te zoeken. Reden is dat de gemeente zich geconfronteerd ziet met aanzienlijke instandhoudings- en herstellingswerken.

Een expertiseverslag van anderhalf jaar geleden raamt de noodzakelijke investeringen in het gebouw de komende tien jaar op 1,16 miljoen euro. Asse voorziet dit jaar nog wel honderdduizend euro voor het meest dringende onderhoud, onder meer aan de dakgoten en de gevel.

Maar ook het dak zou binnen de drie jaar moeten worden vernieuwd, omdat het dakgebinte zo goed als rot is. Er zijn bovendien weinig firma’s die bekwaam zijn dit soort speciale daken te leggen.

Het kasteel Waalborre is onderdeel van het als dorpsgezicht beschermde domein Waalborrepark, het vroegere park De Vis, bekend om zijn merkwaardige bomencollectie.

Het kasteel zelf is intussen al decennialang een gekend restaurant. De huidige zaakvoerder Johan Van Elsen heeft nog een handelshuurcontract tot eind 2020, verlengbaar tot en met 2029.

Van de gezochte erfpachter wordt dus verwacht dat die alle onderhoud en herstellingen draagt. De gemeente vraagt daarnaast een jaarlijkse canon van minimum 19.200 euro. In ruil kan de pachter veertig jaar van het gebouw genieten, al valt over die termijn te onderhandelen (tot 99 jaar).

Vraag is echter of er kandidaten gaan opduiken die te vinden zijn voor deze financiële formule. Enkele grote spelers op de horecamarkt werden al informeel gepolst, maar zij lieten geen interesse blijken. In antwoord op een vraag van de N-VA zei schepen Michel Vanhaeleweyck (Open VLD) dat er nog geen concrete kandidaten zijn.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk