Mogelijk twee extra windturbines in Mollem

De kans bestaat dat Ecopower in de bedrijvenzone van Mollem twee extra windturbines mag bouwen, naast de vier turbines die er intussen al een jaar operationeel zijn.

Dat is woensdag vernomen in de rand van een bezoek van een delegatie van de Europese Commissie aan het eerste windmolenpark in Asse.

De gemeente hoopt op termijn met een twaalftal turbines klimaatneutraal te worden. Politiek is er daarvoor een zeer breed draagvlak in Asse, maar vooral Belgocontrol, de luchtverkeersleiding, maakt de oefening bijzonder moeilijk.

Het grootste deel van Asse valt in een zone waar Belgocontrol liever geen turbines ziet, omdat die storingen veroorzaken op de radarbeelden. Er bestaan technische oplossingen om die storingen te filteren, maar die moeten nog worden ge√ęvalueerd, plus moet worden bekeken wie zal opdraaien voor de kosten.

‚ÄúEr zijn aanvragen ingediend voor zes bijkomende turbines in Asse‚ÄĚ, zegt schepen van Milieu Yoeri Vastersavendts (Open VLD). ‚ÄúBelgocontrol heeft voorlopig slechts twee locaties weerhouden die ze verder wil onderzoeken, allebei in Mollem. De aanvragen voor de bedrijvenzone Broekooi (Kobbegem) en het Researchpark (Zellik) stoten voorlopig nog steeds op een njet.‚ÄĚ

Het Europese bezoek was onderdeel van een door Europa gesubsidieerd project om coöperatieve initiatieven voor groene energie te promoten in Oost- en Zuid-Europa.

Asse besliste al enkele jaren geleden dat windturbines op zijn grondgebied sowieso enkel kunnen als ze worden ge√ęxploiteerd door co√∂peratieve vennootschappen, waar de eigen burgers dus mee kunnen in participeren. Dergelijke co√∂peraties bestaan momenteel enkel in Noord- en West-Europa.

De delegatie wilde graag een project bezoeken op het terrein en Ecopower fungeerde als gastheer om inzichten te geven in de structuur en de werking van een coöperatieve.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk