Gastgroepen redden carnavalstoet Asse (+ foto's)

Er stond een flink briesje, maar de 38ste carnavalsstoet van Asse hield het gelukkig toch droog. Duizenden mensen, vooral gezinnen met kinderen, stonden opnieuw langs het parcours.

De Assese stoet bestond dit jaar uit 23 gastgroepen en vijf wagens uit Asse, waaronder de openingswagen van Keizer Wutten I van Asse, die zijn 30-jarig jubileum vierde als keizer, en als afsluiter de wagen van prinses van Asse Marleen I.

Met slechts twee praalwagens zakte het eigen Asses aanbod dit jaar wel naar een historisch dieptepunt. De Plezanterikken moesten voor het eerst in 38 jaar afhaken om gezondheidsredenen. De Orde van Weg en Weer stapte samen op met de Orde van Keizer Joël uit Vilvoorde met het thema ’Ons broodje is gebakken’, al speelde de wind de grote bakkersmutsen hevig parten. De Reuzengilde ‘De Heeren van Assche’ reed een lading notabelen uit het Belgisch carnaval rond, onder wie Jonas I, jeugdprins van België 2016 van de Orde van Weg en Weer en zoon van drievoudige Prins van Asse Mario.

Gelukkig hebben ze in Asse uitstekende connecties in het carnavalswereldje want de gastgroepen zorgden voor een heel sterk orgelpunt. De smaakmakers kwamen uit Dendermonde (Nenoekaf, de Jimmyniekes, de Mikkadoos en Dweis), Moerzeke (Kastel 250 en de Moezenezen) en Vilvoorde (de Snot-e-bellen en de Vilvofiesters). Ook de Opwijkse carnavalgroep Sjchief kwam zich met ‘Zonder drank gene klank’ al muzikaal opwarmen in Asse, in afwachting van de eigen stoet op zondag 20 maart.

De oproep van de politie Amow, enkele weken geleden, om vooral niet uit te pakken met ‘terroristisch uitziende carnavalskostuums’ werd overigens goed opgevolgd. Enkel De Moezenezen uit Moerzeke kwamen enigszins onguur voor de dag als de ‘Pirates of the Kille’.

De juryprijzen gingen voor de Assese groepen naar de Orde van Weg en Weer (665 punten) voor de Heeren van Assche (512 punten). Bij de gastgroepen waren de prijzen voor Kastel 250 met ‘Vagevuur’ (beste kledij), DKV Dweis met ‘Liefde is..’ (beste show) en DKV Mikkadoos met ‘Wij loute ni me ons klokke spele’ (beste praalwagen).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk