Marc Barbé geeft fakkel brandweerschool door

Marc Barbé (60) nam maandag afscheid van de provinciale brandweerschool in het Pivo in Relegem (Asse).

De Hallenaar leidde de school van bij de oprichting in 1997. “In het begin waren dat twee containerklasjes in Nossegem, met logistieke hulp van de brandweer van Zaventem”, vertelt BarbĂ©. “Vanaf 2000 werden de provinciale vormings- en onderwijsinstellingen gegroepeerd in het Pivo en hebben we met de brandweerschool een enorm traject afgelegd met vandaag een fraaie infrastructuur en jaarlijks ruim 60.000 uur opleiding en training.”

BarbĂ© begon zijn carriĂšre in 1977 nog bij de unitaire provincie Brabant als adviseur regionale economie. In 1995 stapte hij mee over naar de nieuwe provincie Vlaams-Brabant, waar hij twee jaar later aan de wieg stond van de brandweerschool. Voor zijn laatste werkdag werd hij maandag thuis opgehaald in een oldtimer brandweerwagen. “Zonder verwarming in de cabine en bovendien viel de wagen in panne ter hoogte van Sint-Pieters-Leeuw”, lacht hij.

“Het is een afscheid met gemengde gevoelens omdat ik dit altijd zeer graag heb gedaan. Anderzijds staan de brandweeropleidingen op een scharnierpunt en is het misschien goed dat er iemand nieuw aan het hoofd komt om heel dat proces te begeleiden. Voor de gewone brandweerman wordt het aantal opleidingsuren verdubbeld van 130 naar 260, voor sergeant van 70 naar 270. Het wordt een hele uitdaging om nieuwe vrijwilligers gemotiveerd te houden.”

Opvolger van Marc Barbé wordt Gustaaf Cools (41) uit Pamel (Roosdaal), die als expert al enkele jaren zijn adjunct was. Zelf wil Barbé zich gaan toeleggen op vrijwilligerswerk in zijn thuisstad.

Op de foto boven worden Marc Barbé en zijn vrouw Lut geflankeerd door Gustaaf Cools (links) en Jos De Boeck, algemeen hoofd van het Pivo in Relegem.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk