Burgerpunt zet Assese meerderheid met rode kaken

De oude brandweerkazerne van Asse wordt geen (tijdelijk) cultuurhuis. Maar het eerste burgerpunt ooit in Asse liet de meerderheid wel achter met rode kaken.

De gemeenteraad van Asse stemde maandagavond zelfs niet eens over het door 330 burgers aangevraagde agendapunt om van “de gesloten brandweerkazerne een open huis te maken”.

Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) herhaalde, wat hij in december al tijdens de raad zei, dat de gemeente alle leegstaande gebouwen binnen het Hopmarktproject zelf gaat laten afbreken.

Zo komt er extra parkeerruimte in het centrum, in afwachting dat het vastgelopen dossier ooit gedeblokkeerd geraakt. De kostprijs van de afbraak van alle gebouwen – ook de oude zaal ’t Smis, de voormalige Unic en nog enkele panden – wordt geschat op zo’n 120.000 euro. Het dossier gaat in de komende weken in aanbesteding.

Reinout Keymolen, die het woord voerde voor de groep creatieve Assenaren onder de noemer ‘Kom en Bevrijd ze’, kreeg voor zijn idee wel volop steun van de oppositiepartijen Zellik-Relegem, Groen en N-VA.

Vooral Louis Lombaert (N-VA), die als oud-brandweercommandant deze kazerne als zijn broekzak kent, haalde zwaar uit naar de meerderheid: “Het is crimineel om dit gebouw, dat destijds 1,25 miljoen euro kostte, al anderhalf jaar te laten verloederen en zelfs bewust te beschadigen. Het is bovendien een van de meest brandveilige gebouwen, met een volledig betonnen structuur, gecompartimenteerd en voorzien van elastische vloer. Er zijn daar een massa geschikte lokalen, bijvoorbeeld voor dansactiviteiten van Okra of Vlas. Er is zelfs een atoomschuilkelder.”

Maar bij de meerderheid bleef het antwoord dus nee en voor CD&V, Open VLD en SP.A is daarmee de kous af.

Keymolen besluit de ervaring op zijn altijd eigen filosofische wijze: “Ik heb meer gezegd dan het overgrote deel van de meerderheid. Het is een metafoor van de samenleving.”

Archief:

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk