Maria Le Rut (78) terug in gemeenteraad Asse

Verrassing in de Assese politiek: Maria Le Rut-Van Haute (78) keert volgende maand terug in de gemeenteraad, in opvolging van haar dochter Natacha Le Rut (42).

Natacha kondigde maandag aan dat ze ontslag neemt uit de gemeenteraad omdat ze haar politiek mandaat niet meer kan combineren met haar gezin en werk. Ze verhuist ook naar Opwijk, waardoor ze haar mandaat sowieso moet opgeven.

Maria Le Rut is op de CD&V-lijst de eerste opvolger en gaf al te kennen dat ze het mandaat in de gemeenteraad ook effectief zal opnemen. Maria zat in het begin van deze legislatuur nog een jaartje in de OCMW-raad, maar trok zich dan terug uit de Assese politiek.

Maria Le Rut was vijftien jaar geleden de populairste politica ooit in Asse. Ze haalde toen 3.199 voorkeurstemmen als lijsttrekker van Samen. Le Rut zetelde al in de gemeenteraad van 1982 tot 2012. Tot 1998 was dat voor de toenmalige CVP. Ze was sinds 1995 ook schepen, maar in de loop van de legislatuur kwam het tot een breuk, waarna ze in 2000 haar eigen lijst Samen aanvoerde in een kartel met de toenmalige VU. De lijst haalde acht zetels binnen, maar werd toch naar de oppositie verwezen.

In 2006 trok Samen in kartel met de Open VLD van toenmalig burgemeester Michel Vanhaeleweyck naar de Assese kiezer, maar Maria zag haar stemmenaantal met de helft verminderen en ook hier belandde ze weer in de oppositie. In 2012 werd de oude vete met CD&V bijgelegd en kregen zowel Maria als dochter Natacha een plek op de CD&V-lijst. Natacha kreeg daarbij de verkiesbare derde plaats.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk