Grondwitloof telen heeft weer toekomst

De vzw Brussels Grondwitloof viert haar twintigjarig bestaan. Zondag 4 oktober is er in het kader van de Open Bedrijvendag een bezoek mogelijk aan het grondwitloofbedrijf van Guy Vertongen, Oude Dendermondsebaan 62 in Asse-Krokegem. Er zijn rondleidingen tussen 10 en 17 uur, met uiteraard ook de nodige proevertjes van grondwitloof.

De vzw Brussels Grondwitloof telt nog een 150-tal actieve leden. Of beter ‘terug 150’, want de laatste jaren komen er hier en daar opnieuw jonge grondwitloofboeren bij. 25 jaar geleden waren ze in ons land nog met 900, waarvan historisch veruit de meeste in Vlaams-Brabant, met de klemtoon op de regio’s Kampenhout en Asse. In Asse zijn er vandaag nog amper twee: Pol Jacobs en Guy Vertongen.

‘Als je goede kwaliteit biedt en vooral zeer hard werkt, dan kun je met grondwitloof vandaag je kost verdienen’, zegt Guy Vertongen. ‘Dat was vele jaren niet meer het geval. Het seizoen 1985-’86 was het laatste goede jaar. Nadien zijn de prijzen in elkaar gestort. Twintig, dertig jaar geleden stopten  daardoor enorm veel grondwitloofboeren. Velen hadden geen opvolgers omdat het niet interessant was om over te nemen.’

De ommekeer kwam er langzaam toen de grondwitloofboeren zich verenigden en hun teelt als een seizoenswitloof in de markt gingen zetten. Op die manier onderscheidde het grondwitloof zich duidelijk van het hydrowitloof, dat een heel jaar door in de winkels ligt en goedkoper te produceren is.

‘Vroeger was alle witloof gewoon witloof, of dat nu op water of in de grond was geteeld’, zegt Frans Van Meldert, voorzitter van de vzw Brussels Grondwitloof.

‘Daardoor kregen we van ons grondwitloof jarenlang maar evenveel als van het hydrowitloof. Visueel zie je amper een verschil, maar de verschillen zijn er echt wel vanbinnen. Door met twee duidelijke logo’s te gaan werken slaagden we erin ons grondwitloof herkenbaar te presenteren en opnieuw hogere prijzen te bedingen. Zonder die labels was er van grondwitloof vandaag geen sprake meer.’

Boeren die het telen van grondwitloof en hydrowitloof combineren zijn er haast niet. ‘Bedrijfsmatig is dat niet te doen, de twee door mekaar. Zo goed als alles gebeurt nog met de hand. Het is het een of het ander. Let op, je zult van ons geen enkel kwaad woord horen over het hydrowitloof, maar wij maken witloof zoals de groente origineel was. Mensen die het grondwitloof kopen en klaarmaken weten wat het verschil is.’

Door de warme zomer was de oogst dit jaar wat achteruit, maar sinds deze week draait het oogsten op kruissnelheid en dat gaat zo door tot mei.

De open dag bij Guy Vertongen in Krokegem is tegelijk de officiële start van het nieuwe grondwitloofseizoen. ‘Dat doen we nu al voor de vierde keer. In navolging van de aardbeien of de mosselen maken we daar telkens een feestelijk moment van.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk