Nieuw: zeven dagtochten te paard in Groene Gordel

Ruiters en menners kunnen voortaan in de Groene Gordel rond Brussel hun hartje ophalen op 430 km bewegwijzerde ‘ruitertrails’.

Toerisme Vlaams-Brabant stippelde rond Brussel zeven aaneensluitende dagtochten uit van 230 kilometer, aangevuld met nog eens 200 kilometer lokale uitstappen voor paardenliefhebbers. De lus werd in beide richtingen bewegwijzerd. Je vertrekt dus waar je zelf wilt. Onderweg vindt de ruiter aangepaste logies, maneges en picknickplaatsen.

‘Het is een unieke manier om Vlaams-Brabant in al zijn plattelandsvariaties te ontdekken’, zegt Monique Swinnen (CD&V), gedeputeerde voor Toerisme. ’32 gemeenten verleenden hun medewerking en dankzij de agentschappen Natuur & Bos en Waterwegen & Zeekanaal kunnen de paardenliefhebbers ook de grote bossen en jachtpaden ontdekken. In totaal werden tweeduizend paaltjes en 3.500 nieuwe bordjes geplaatst.’

Zo is er de Actigoroute in het Pajottenland, de Mostinckxroute in het Land van Asse en de Diepensteynroute in de regio Londerzeel. In Oost-Brabant zijn er nog de Witloofroute (Kampenhout), de Teusserroute (Bertem, Oud-Heverlee), de Centaurroute (Leefdaal) en de Duisburgroute (Tervuren, Huldenberg).

De kaart, met alle nuttige haltes en in scheurvrij en watervast papier, plus de bijhorende viertalige infogids van 40 bladzijden zijn voor zes euro te koop op de toeristische diensten, in de boekhandels of via de website van Toerisme Vlaams-Brabant.

De Equitrail wordt op zondag 14 juni ingereden met een publieksevenement met start aan de manege van de Centaurmenners in Meerbeek-Kortenberg.

De provincie Vlaams-Brabant investeerde 150.000 euro in de Equitrail Vlaams-Brabant, met deels subsidies van Europa en Vlaanderen.

Topartikels bij Goeiedag.be