Pop-up winkels geven peper en zout aan Asse-centrum

In het centrum van Asse openen vandaag de eerste drie van minstens zes pop-up winkels. De tijdelijke winkeltjes blijven open tot eind juli. Met het project pASSEpop hoopt het gemeentebestuur van Asse vers bloed te pompen in de middenstand in het centrum.

Tijdelijke winkels of pop-up stores zijn een trend nu steeds meer handelscentra kampen met leegstand. Asse ging met leegstandbeheerder Entrakt in zee om zoveel mogelijk leegstaande handelspanden een (tijdelijke) creatieve invulling te geven.

‘Er werden vijftien panden geprospecteerd’, zegt Rita De Vos (Open VLD), schepen van Lokale Economie. ‘Van een tiental panden waren de eigenaars bereid mee te werken. Voor de overige vijf panden lag dat om allerlei redenen moeilijk.’

Een van de winkels die werden verhuurd is het pand in de Nieuwstraat 10, waar op het laatst Actief Interim was gevestigd. Het stond al zes jaar leeg. Twee jonge vrouwen uit Asse, Melissa Aelbrecht en Rozemarijn Smits, maakten er nu het ‘Huis van Marcel’ van (foto boven).

Het is trouwens Marcel zelf, de vader van Melissa, die het erg verwaarloosde pand wekenlang opknapte. ‘Het Huis van Marcel is onze webshop voor vintage designmeubelen uit de jaren ’50, ’60 en ’70, die pas in december van start ging’, zegt Melissa (25).

‘Het is een uit de hand gelopen hobby. Ons eigen huis is helemaal ingericht in deze stijl. De woonkamer is onze showroom: al wat er staat is te koop. ’t Is wat Rozemarijn en ik het liefst zien. Iedere avond schuimen alles af op zoek naar leuke dingen.’

‘De respons op de webshop is groot en daar schrokken we op zich wel van. De mond-tot-mondreclame doet de rest. Het project pASSEpop leek ons ideaal om onze webshop extra aandacht te geven, al was de tijd kort. De winkel is open op zaterdagen 2 en 16 mei (11 tot 18 uur) en op afspraak tot eind juli.’

Vlak naast het Huis van Marcel opent ook Yez4You, een winkel uit Oostakker met uitsluitend handgemaakte en eerlijk geproduceerde kinderkleding en accessoires.

‘Deze beide panden waren binnenin heuse ruïnes. Ze zijn nu weer helemaal opgeknapt, wat ook het beeld van de Nieuwstraat enorm ten goede komt’, zegt Sophie Van den Bergh van Entrakt.

‘Over het algemeen betalen de huurders een derde of de helft van de normale huurprijs, afhankelijk van de toestand van het pand. Voor de eigenaars heeft het als voordeel dat hun panden weer in de kijker komen.’

Seksspeeltjes

De derde pop-up store die vandaag al opende is een tijdelijk bijhuis van de tweedehandswinkel In & Out in Zellik. In de vroegere winkel van Matiz in het Maartensteegje worden tweedehandse meubelen aangeboden.

In het huisje van rouwcentrum Van Hemelrijck in de Kattestraat – het rouwcentrum verhuisde recent naar de Edingsesteenweg – opent volgende zaterdag (9 mei) ook de pop-up winkel van Secret Pleasures, een detailhandel voor seksspeeltjes en organisator van ‘zinnenprikkelende homeparties’. 

Er staan de komende weken ook nog pop-up stores op stapel in het Maartensteegje (de vroegere schoenenwinkel en de taverne) en de voormalige winkel Unie Hifi (Willy De Groote) op de Steenweg.

Voorts wordt de al jaren verkommerde gevel van de vroegere beenhouwerij Larcher op de Steenweg afgedekt met een zeildoek met reclame.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk