Bezetting oude brandweerkazerne wordt kat-en-muisspel (+ foto's)

De oude brandweerkazerne van Asse was vrijdagavond urenlang de inzet van een zenuwenspel tussen een groepje bezetters en de politie. Een actiegroep wil het gebouw voor alternatieve activiteiten gebruiken, maar de gemeente ziet dat niet zitten.

De kazerne in de Arsenaalstraat staat leeg sinds de brandweer in oktober vorig jaar verhuisde naar de nieuwe kazerne op de Asphaltco-site. De voorbije maanden doken via de sociale media al meermaals ludieke pogingen op om de kazerne een andere, vooral sociale invulling te geven. Er werd gedacht aan ruimte voor verenigingen en een sociaal restaurant.

Maar de kazerne is onderdeel van het Hopmarktproject en is dus voorbestemd om te worden afgebroken. Tenminste, zodra het kluwen rond dat Hopmarktproject ontward geraakt. Net het feit dat de afbraak in het slechtste geval nog enkele jaren op zich kan laten wachten inspireert de actievoerders nog meer.

Een groep van een tiental mensen die zich op Facebook ‘Kom en Bevrijd ze’ noemt, pakte daarom vanavond uit met een ludieke bezetting. De ‘ze’ zijn in dit geval kabouters, die werden uitgestald op het dak van de kazerne.

Meest opmerkelijk lid van de groep is Louis Lombaert, oud-brandweercommandant van Asse. ‘Dit gebouw is nog veel te goed om af te breken, wij willen dat het een alternatief doel krijgt’, is de stelling van de groep.

Via het dak van het aanpalende kunstencentrum ’t Smiske raakten de actievoerders binnen in de oude kazerne, waar overigens nog steeds elektriciteit en stromend water aanwezig is. Aan de ramen en in de mast werden spandoeken als ‘Brand weer van verlangen’ uitgehangen. Via Facebook werd voor zaterdagnamiddag ook een festivalletje aangekondigd.

Andere weg

‘We nodigden het gemeentebestuur via hun participatierondes al uit om anders over het multifunctioneel gebouw te denken’, zeggen Reinout Keymolen en Wim De Jonghe, twee van de initiatiefnemers. ‘We geloven dat er een andere weg mogelijk is voor de brandweerkazerne. Zulk een potentie achter gesloten deuren houden is een geldverspilling.’

‘Geef het gebouw aan een coöperatieve van zo veel mogelijk mensen uit het verenigingsleven, buurtbewoners en individuen die er een zo open en multifunctioneel mogelijk huis van maken, onafhankelijk van partijpolitieke beslissingsorganen.’

Zo wordt onder meer gedacht aan een cafetaria van en voor verenigingen, open keuken, sociaal restaurant, weggeefwinkel, open atelier(s), slaapzaal, jeugdherberg, repetitielokalen, vergaderlokalen, slaapzalen voor muzikanten, reizigers of Ilsedenaars, ecohuis, cultuurhuis, concertruimte, kinderspeelplek, verzamelplaats voor jeugdbewegingen, fuifzaal, boerenmarkt, fitnessruimte, vertrekplaats voor wandelingen, daktuinen en nog veel meer.

Kat en muis

Het ludieke karakter van de bezetting ontaardde echter al snel in een zenuwenoorlog met de politie die door de burgemeester ter plaatse was gestuurd om vaststellingen te doen.

De aanwezigheid van een vijftiental politiemannen werkte echter als een rode lap op een stier en toen werklieden van de gemeente met een hoogtewerker begonnen met het verwijderen van de spandoeken werd het een kat-en-muisspelletje. Even leek het erop dat de bezetters met harde hand uit het gebouw zouden worden geplukt, maar zover kwam het uiteindelijk niet.

Burgemeester Koen Van Elsen (CD&V) probeerde dan maar zelf de groep te overtuigen om de actie stop te zetten en later een constructief gesprek te starten. Van Elsen wees ook op zijn aansprakelijkheid indien er in het gebouw ongevallen zouden gebeuren.

De bezetters wilden echter nog hun festivalletje laten doorgaan. Hoe dat dovemansgesprek uiteindelijk afliep was vrijdagavond laat nog steeds niet helemaal duidelijk.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk