Windturbines Mollem in gebruik genomen (+ foto's)

In Mollem nam Ecopower donderdag officieel de vier nieuwe windturbines in de bedrijvenzone in gebruik, weliswaar zonder Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom, die op het laatste nippertje verstek gaf. Er stond een stevig windje, maar dat hoort er bij om windturbines in gebruik te nemen.

Zes jaar nadat de gemeenteraad van Asse unaniem een vrij gedurfde visienota op groene energie goedkeurde, werd met gepaste trots de realisatie van het eerste grootschalige groenestroomproject in de gemeente voorgesteld.

Al ging dat niet zonder slag of stoot. De Mollemse bedrijvenzone was geen eerste keuze voor Ecopower. De visienota beschreef vijf zoekzones in Asse die in aanmerking komen voor windturbines, maar pogingen om vergunningen te krijgen voor turbines in het Researchpark (Zellik), op de site van Syntra en op de Asphaltco-site stootten telkens op een veto van Belgocontrol.

‘De beheerder van het Belgische luchtruim heeft het meest geavanceerde radarsysteem ter wereld, maar voor de software om storingen van windturbines weg te filteren is er geen geld’, zegt schepen van Milieu Yoeri Vastersavendts (Open VLD).

‘Ook de turbines in Mollem veroorzaken fantomen (spookvliegtuigen) op de radarbeelden, al werd hier uiteindelijk toch een uitzondering toegestaan.’

Ecopower investeerde 10 miljoen euro in deze vier turbines. Ecopower is een zuivere coöperatieve, met 47.500 gezinnen als aandeelhouders en met als slagzin ‘de wind is van iedereen’.

‘Als 10.000 Assenaren gemiddeld duizend euro investeren, zijn zij de eigenaar’, zegt Kristof Deprez van Ecopower. ‘Elke Assenaar die wilt meedoen – een aandeel kost 250 euro – krijgt voorrang bij de intekening tot de inschrijving volzet is. Momenteel zijn 187 gezinnen in Asse aandeelhouder in Ecopower, dus er is nog voldoende ruimte.’

In Mollem koos Ecopower voor de Senvion MM100, waarbij de honderd staat voor de diameter van de rotor.

‘Mollem heeft wat minder wind dan Gent, waar al een diameter van 70 meter volstaat. Om toch hetzelfde rendement te krijgen, vroegen en kregen we hier wieken van vijftig meter’, aldus Deprez, die door Ecopower de komende jaren ook deeltijds ter beschikking van de gemeente wordt gesteld, om lokaal energieprojecten te begeleiden en te adviseren.

Ecopower schat de jaarproductie van de vier turbines op 20 gigawattuur (GWu), het jaarverbruik van 5.700 gezinnen of 17.000 personen. Met acht turbines zou heel Asse – industrieel verbruik niet meegeteld – dus al volledig van groene stroom kunnen worden voorzien.

Dat blijft de ambitie, ondanks de ‘tegenwerking’ van Belgocontrol. ‘Ik heb aan Ecopower gevraagd om de zoekzones uit onze oorspronkelijke visienota nauwer af te bakenen, zodat enkel de plaatsen overblijven die aan alle decretale eisen voldoen. Met dat document wil ik Belgocontrol overtuigen om ook voor die locaties uitzonderingen te voorzien’, zegt schepen Vastersavendts.

Op zaterdag 11 april om 14.30 uur is iedereen welkom op de feestelijke opening van het windturbinepark. Afspraak aan turbine 2, vlak tegenover Vemoflex.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk