Koppel uit Asse opgepakt voor sektepraktijken

In Asse zijn vanochtend twee mensen opgepakt in het kader van een onderzoek rond sektarische praktijken. Dat meldt het parket Halle-Vilvoorde.

De lokale politie Amow verrichte vanochtend een huiszoeking in een woning in Asse, in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een man J.D.W. en een vrouw A.V.H..

In september 2014 diende iemand klacht in tegen de man, een Belg van 63 jaar die zich een medium noemt en zijn praktijken uitoefent onder een pseudoniem, eveneens met initialen J.D.W..

Er werd een onderzoek geopend. ‘Hij en zijn partner, een Nederlandse vrouw van 57 jaar,  zouden het gemunt hebben op personen die zich in een fysiek of mentaal kwetsbare toestand bevinden’, zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau.

‘Bijvoorbeeld omdat ze met de traditionele geneeskunde niet genezen kunnen worden van een bepaalde ziekte, of trauma’s hebben opgelopen die ze moeilijk kunnen verwerken.

‘Het koppel zou betalende ‘séances’ organiseren in België en Nederland, waarbij mensen overtuigd worden om bij hen in behandeling te gaan.’

‘De behandeling zou bestaan uit handopleggingen, om al hun negatieve energie via het medium te doen verdwijnen, waardoor hun ziekte of trauma zou genezen. Als de behandeling geen succes heeft, wordt het aantal sessies opgedreven of wordt men overtuigd ook mensen uit de omgeving te laten deelnemen.’

‘Soms zou men de ‘patiënt’ ook proberen te overtuigen bij het koppel te gaan inwonen of volledig te breken met de omgeving, omdat deze een negatieve invloed op de persoon zou hebben.’

Behandelingen worden cash betaald, en het duurt meestal enige tijd vooraleer de slachtoffers beseffen dat ze opgelicht werden en dat er misbruik werd gemaakt van hun kwetsbare toestand. De praktijken zouden al jaren bezig zijn.

‘Beide verdachten werden gearresteerd en worden momenteel verhoord, waarna de onderzoeksrechter zal beslissen over een eventuele aanhouding’, aldus Blondeau.

 Er werden intussen zeven slachtoffers uit België en Nederland geïdentificeerd, maar vermoed wordt dat er veel meer zijn, die mogelijk uit angst of schaamte nooit aangifte hebben gedaan.

Het parket roept eventuele slachtoffers of getuigen van deze praktijken op om zich te melden bij hun lokale politie.

Update: De man werd aangehouden door de onderzoeksrechter, de vrouw werd onder voorwaarden vrijgelaten.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk