Elektrische fiets gratis opladen bij een terrasje in Asse

De pas heraangelegde Markt van Asse heeft er een heuse Vlaamse primeur bij: de eerste op zonne-energie werkende oplaadpaal voor elektrische fietsen.  Genieten van een terrasje terwijl je e-fiets een uurtje gratis oplaadt, het kan nu in Asse.

De aloude terrasjes van de populaire Markt van Asse verrijzen sinds deze week, nadat ze vijf maand lang opgeborgen bleven voor de volledige heraanleg van de Markt. Het gemeentebestuur van Asse zag zich vorig jaar plots verplicht om die heraanleg enkele jaren te vervroegen toen bleek dat de riolering compleet versleten was.

Op een feestelijk openingsmoment wordt het nog wachten tot 22 mei, in de aanloop naar een derde seizoen vrijdagavondoptredens van ‘De Mèt Duvelt’.

Sinds gisteren heeft de Markt echter alvast een leuke primeur voor Vlaanderen: Ecotap plaatste er de eerste oplaadpaal voor elektrische fietsen die volledig autonoom werkt op zonne-energie.

‘In Nederland staat er in bijna elke gemeente al minstens één zo’n oplaadpaal. Het is er een echt succesproduct’, zegt Stefaan De Hertogh, commercieel vertegenwoordiger van Ecotap België, producent van de oplaadpaal.

‘Nederland is uiteraard een pioniersland op dit vlak. De zonnepanelen zijn eveneens van Nederlandse makelij. Ecotap wil nu volop inzetten op België en Duitsland. Asse hapte als eerste toe, maar ook in de omliggende gemeenten is er interesse, evenals in de kustgemeenten. Op een toeristisch fietspad als Leirekensroute is dit een aangewezen toestel.’

De Hertogh woont zelf in Kobbegem, wat verklaart dat hij de Assese schepen Yoeri Vastersavendts (Open VLD), bevoegd voor Milieu en Mobiliteit, al vroeg polste naar een eventuele interesse voor het product.

‘De investering, plaatsing inbegrepen, bedraagt 3.500 euro’, zegt Vastersavendts. ‘Dit past perfect in onze milieudoelstellingen en de burgemeestersconvenant. De oplaadpaal is er in de eerste plaats voor elektrische fietsen, rolstoelen en scooters. Gewoon stekker insteken en op de knop duwen en je e-fiets wordt een uur lang gratis opgeladen. Meestal volstaat één uur.

‘Het opent mogelijkheden voor wie met zijn e-fiets eens een langer tochtje wilt maken. Zonder oplaadpalen is je actieradius anders beperkt. Investeren in oplaadinfrastructuur is dus een absolute must.’

Vastersavendts vond de Markt de meest logische plaats voor de oplaadpaal.

‘Een opladende e-fiets laat je niet graag onbewaakt achter. Op de Markt leg je de fiets vast aan de beugels en je behoudt het zicht vanop de terrasjes. Bovendien opteerden we voor een model met picknicktafel. Je kunt hier dus ook je tablet, gsm of laptop opladen of elk apparaat dat minder dan 400 watt verbruikt. Dat geeft de oplaadpaal tegelijk een sociale functie. De paal is ook wat ze in Nederland ‘hufterbestendig’ noemen, dus bestand tegen vandalisme.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk