Zevende 'Dag van de Lambik' in Eizeringen

In de herberg ‘In de Verzekering tegen de Grote Dorst’ in de Frans Baetensstraat 45 in Eizeringen (Lennik) vindt zaterdag 6 december vanaf 15 uur voor de 7de keer de ‘Dag van de Lambik’ plaats.

Het oudste bier ter wereld zit in de lift en deze dag is een gelegenheid bij uitstek voor wie wil kennismaken met meer dan 10 soorten lambik en kriekenlambik van verschillende producenten (Boon, De Troch, Drie Fonteinen, Girardin, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel en Timmermans).

Lambik is veruit het oudste bier ter wereld en was in de middeleeuwen in onze streken de meest voorkomende drank. Uit een document van 1559 van stadsontvanger Remi le Mercier uit Halle blijkt dat lambik toen al gebrouwen werd.

Lambik wordt geproduceerd met slechts vier ingrediënten: water, gemoute gerst, tarwe en overjaarse (oude) hop. Kenmerkend voor dit bier is dat het door spontane gisting met wilde gisten uit de buitenlucht ontstaat.

Daarna gist het maanden, soms zelfs jarenlang, in houten vaten. Lambik kan puur gedronken worden. Lambik dient als basis voor tal van andere flessenbieren zoals geuze, faro, kriek, framboise en andere fruitbieren.

Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) erkende lambiek als streekproduct. Lambiek is ook een door de Europese Unie erkende en beschermde Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

De Dag van de Lambik is een organisatie van vzw Het Geuzegenootschap. De toegang is gratis.

Nieuwsbrief Royaal Lokaal

Royaal Lokaal

Je zou ook interesse kunnen hebben in...