Brandweerprotest tijdens opening nieuwe kazerne Asse (+ foto's)

Tientallen brandweerlui uit heel Vlaams-Brabant gooiden zaterdagvoormiddag flink wat roet in het eten van de plechtige opening van de nieuwe brandweerkazerne in Asse.

De nieuwe kazerne, op de Asphaltco-site langs de N9k, is onder meer de thuisbasis van de nieuwe zonale dispatching voor de brandweerzone West-Brabant die op 1 januari 2015 van start gaat.

De hoge gasten, waaronder minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en vice-premier Kris Peeters (CD&V) werden getrakteerd op blusschuim, sirenes en voetzoekers.

De toekomstige brandweerzone West-Brabant was vertegenwoordigd door brandweermannen uit Asse, Opwijk, Lennik, Halle, Londerzeel, Vilvoorde en Zaventem, maar er was ook een delegatie uit de zone Vlaams-Brabant-Oost (Leuven en Tienen).

De brandweermannen zijn boos omdat er voor het basis- en middenkader nog steeds geen akkoord is over de arbeidsvoorwaarden in de twee Vlaams-Brabantse brandweerzones, terwijl dat akkoord er in de rest van Vlaanderen wel al is.

Een en ander heeft ook te maken met het feit dat de bestaande arbeidsvoorwaarden in de verschillende korpsen nogal ver uiteen liggen. Zo presteren de brandweermannen in Asse en Lennik momenteel ‘maar’ 38 uur per week, terwijl dat in andere korpsen al 48 uur of meer was, weliswaar dan meestal in shiften van 24 uur. Bedoeling is om dat voor de hele zone op te trekken – of terug te brengen – tot 48 uur.

Bij de onderhandelingen ligt volgens de brandweermannen een voorstel op tafel om die tien extra uren te vergoeden aan 38 procent en daar zijn de vakbonden niet mee akkoord. Nadat de onderhandelingen vrijdag opnieuw afsprongen werd een stakingsaanzegging ingediend. Zonder akkoord zou die staking op 1 januari ingaan. De brandweer zou dan enkel nog dringende  interventies doen.

Minister Jambon beloofde aan de protesterende brandweerlui alvast om begin volgende week op zijn kabinet een poging te zullen ondernemen om een opening te creëren tussen de woordvoerders van de zone en de vakbonden.

Tijdens de openingsspeeches voor de nieuwe brandweerkazerne in Asse lieten de gasten zich alvast niet van de wijs brengen door het protest buiten.

Burgemeester Koen Van Elsen had op het einde  voor brandweercommandant Bruno Van den Broeck een nieuwe opdracht klaar: een brandweerkazerne bouwen in Lego-blokjes (zie de fotospecial hieronder).


Topartikels bij Goeiedag.be