‘Vivasse’ wordt het nieuwe wonen in Asse-centrum (+ foto's)

In Asse legde projectontwikkelaar nv Fico de eerste steen van Vivasse, een woonproject met 77 assistentiewoningen dat model wil staan voor de woonzorg van de toekomst. Twaalf appartementen werden al verkocht en er zijn al twintig kandidaat-huurders.

Wie regelmatig in Asse komt kan de gigantische bouwwerf tussen de Kalkoven en de Prieelstraat moeilijk missen.

Er werd drie jaar onderhandeld om het lappendeken aan gronden van de Liberale Mutualiteit, Credimo en de nv Fico te ordenen in functie van dit project.

Assistentiewonen is een nieuwe vorm van wonen die voluit gesteund en gepromoot wordt door de Vlaamse regering en dat valt niet in dovemansoren in de wijzigende vastgoedmarkt.

Het concept biedt een antwoord op de vraag om zo lang mogelijk zelfstandig te wonen. In samenwerking met een zorgverstrekker, in dit geval Time 4 Quality van Martijn Baert uit Gooik, wordt de huisvesting gecombineerd met een zorggarantie.

Mensen hoeven niet te verhuizen naar een zorgcentrum zolang ze zelfstandig kunnen wonen.

Restaurant, wellness, fitness

Vivasse omvat 77 appartementen van drie verschillende types, met 1 of 2 slaapkamer(s), al dan niet met terras. De oppervlakte gaat van 50 tot 80 m2.

In de gemeenschappelijke ruimtes bevinden zich onder meer een restaurant, lounge, wellness, kapsalon en fitness. Het complex krijgt ook 120 ondergrondse parkeerplaatsen. Een mooi aangelegde binnen- en achtertuin zorgen voor de groene omkadering.

Vivasse moet zich vooral verkopen als een interessante belegging voor de oude dag. Als eigenaar mag je er zelf pas ten vroegste op je 65ste gaan wonen, maar intussen wordt je appartement voor jou verhuurd en ontvang je de huurgelden.

Min de beheerskosten wordt nog steeds een netto rendement van vier procent vooropgesteld.

‘Er is erg veel vraag vanwege het nieuwe verhaal’, zegt Thomas Valkeniers van Pajota, dat instaat voor de verkoop. ‘De vroege kopers zijn bijna allemaal van Asse, mensen die zich veilig willen stellen.’

Ambassadeurs

Toch beseffen Luc Sienaert van de nv Fico en Martijn Baert dat er nog werk is om de geesten te laten rijpen voor dit concept.

Vier ambassadeurs helpen het project te verkopen. Drie van hen zijn bekende figuren die de ‘feelgood’ en de lange levenskwaliteit in de verf moeten zetten: Robert Van Landeghem, sterrenchef van restaurant Michel, gewezen Anderlecht-trainer Ariël Jacobs en acteur-zanger Marijn Devalck.

Nummer vier is professor Dominique Verté, vergrijzingsspecialist en als wetenschapper de wegbereider voor het nieuwe zorgverhaal.

‘Ik vind het boeiend om het wetenschappelijk werk nu mee te kunnen vertalen in de praktijk’, aldus Verté.

Een eerste modelflat wordt voorgesteld na de zomer van 2015. De ingebruikname is voor 2016.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk