Myrthe (1,37 meter) in finale Jamzz Fashion Model

Ze is amper 1,37 meter, maar ze mag op 28 maart wel naar de finale van de Jamzz Fashion Model, een nieuwe wedstrijd voor modellen ‘buiten categorie’. ‘Je moet niet groot zijn om perfect te zijn’, zegt de 15-jarige Myrthe Belov uit Asse.

Myrthe, afkomstig uit het Antwerpse, woont sinds enkele jaren in de Groenstraat in Asse-Terheide. Een spraakwaterval is ze niet. Haar deelname aan de Jamzz Fashion Model was geen droom op zich, maar nu ze de kans krijgt wil ze die met twee handen grijpen.

‘Ik zie het als een manier om te werken aan mijn zelfvertrouwen’, vertelt ze. ‘Ik word vanwege mijn lengte constant aangekeken, overal waar ik kom. Ik had het daar lang erg moeilijk mee. Pas nu begin ik daar stilaan beter mee om te kunnen.’

Myrthe lijdt aan een erfelijk bepaalde groeistoornis, hypochondroplasie, niet te verwarren met dwerggroei (achondroplasie), al zijn de symptomen wel dezelfde.

Myrthe is 1,37 meter en de dokters verwachten ze misschien hooguit 1,50 meter kan worden.

‘Er waren al vermoedens nog voor ze geboren was, maar de definitieve diagnose gebeurde pas toen ze twee jaar was’, zegt Tina Peremans, de mama van Myrthe, zelf onthaalmoeder in Asse-Terheide.

‘Myrthe zal het zelf niet zeggen, maar het is voor haar echt wel een serieuze strijd geweest. De vraag ‘ga ik wel iets kunnen bereiken in het leven?’ heeft lang door haar hoofd gespookt.’

‘In Vijverbeek heeft ze nu goede schoolvriendinnen die haar nemen voor wie ze is en niet kijken naar haar lengte. In het eerste middelbaar, toen we zelf nog maar net in Asse waren komen wonen, had ze veel last van pesterijen. De puberteit maakt het er niet gemakkelijker op. Het CLB is toen gelukkig goed tussenbeide gekomen.’

‘Nu geeft ze zelfs vaak spreekbeurten in de klassen over haar groeistoornis. Ze geeft liever zelf de antwoorden op de vragen van de leerlingen, dan dat ze achter haar rug over haar zouden beginnen.’

Myrthe volgt een opleiding Voeding en Verzorging. ‘Al zal bejaardenzorg er voor mij al niet inzitten, omdat ik bejaarden nooit zal kunnen dragen’, beseft ze.

Daarbuiten houdt ze van de dingen die elk meisje van 15 graag doet: zumba dansen of bezig zijn met kleren of haar uiterlijk. Op haar Facebook staan overigens heel wat prachtige foto’s, genomen door haar stiefvader Danny De Koninck, die een talent verraden voor poseerwerk.

‘Ik sta heel graag voor de camera en die foto’s waren de organisatoren van Jamzz Fashion Model ook opgevallen. Op de halve finale moest ik op de catwalk lopen en wat vertellen over mezelf. Ik kijk al uit naar de andere activiteiten’, aldus het meisje.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk