Animals Express opent (voorlopig) zonder dieren

Op de Brusselsesteenweg in Zellik ging dinsdag de nieuwe winkel van Animals Express open, zij het nog zonder dieren. 

Asse heeft de komst van de dierenwinkel, in het pand van het vroegere wellnessinstituut Double You Center, dan toch niet kunnen tegenhouden. 

Begin september riep het bestuur nog de pers samen om mee te delen dat het een socio-economische vergunning weigerde aan de dierenzaak op basis van vijftal argumenten.

Omdat de winkeloppervlakte meer dan 400 maar minder dan 1.000 m2 bedraagt, was de gemeente bevoegd voor deze vergunning.

Nu blijkt echter dat de betekening van die weigering pas een dag na het verstrijken van de wettelijke termijn gebeurde, waardoor Animals Express sowieso stilzwijgend over een socio-economische vergunning beschikt.

‘Wij konden de argumenten ook inhoudelijk perfect weerleggen, maar onze advocaat zag meteen deze procedurefout. Het is nu aan de gemeente om eventueel in beroep haar gelijk te bewijzen. Wij hoeven helemaal niet in beroep te gaan’, zegt Rudy De Cooman, zaakvoerder van Animals Express.

Asse betwist de stelling, maar wacht nog af met een eventueel beroep.

Door een tussenkomst van de gemeente zitten er in de winkel echter nog geen dieren. Volgens de wet mag het kweken en verkopen van honden en katten niet op hetzelfde adres gebeuren.

Het Vlaamse ministerie voor Dierenwelzijn – door de staatshervorming op 1 juli overgekomen van de FOD Volksgezondheid – trok vorige week de twee voorlopige erkenningen – een voor het verkopen van dieren, de andere voor het kweken van honden en katten – weer in, nadat de gemeente bij dat ministerie had gewag gemaakt van huisnummerfraude.

Volgens De Cooman is intussen verzet aangetekend tegen die intrekking. ‘In dit complex bevonden zich steeds twee volledig gescheiden winkels, met aparte elektriciteitsmeters. Een apart huisnummer is zelfs niet nodig’, stelt hij.

Het gemeentebestuur volgt de zaak op de voet, maar kan naar eigen zeggen momenteel niets doen.

‘De winkelruimte die werd geopend is voorlopig minder dan 400 m2. Dat kunnen we niet beletten. Voor de rest moeten we de lopende procedures afwachten’, aldus burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk