De hoek van ‘De Kiek’ is niet meer (+ video's)

Op de hoek Steenweg-Nieuwstraat gingen woensdag vier panden onder de sloophamer die al een tijdje door de gemeente waren aangekocht in het kader van het bpa Kerk. Een halve eeuw geleden vormden ze mee het commerciële hart van Asse.

Met de sloop van de eerste vier winkels met appartementen van de Steenweg verdwijnt ook een stukje heemkunde uit het centrum. Tot diep in de jaren ’70 vormde het kruispunt Steenweg-Nieuwstraat-Kalkoven-Prieelstraat het echte kloppende commerciële hart van Asse-centrum. Pas nadien verplaatste dat commerciële centrum zich meer richting Gemeenteplein en omgeving.

De commerciële gloriejaren van het kruispunt begonnen toen na de Tweede Wereldoorlog de oude huisjes langs de kant van de Sint-Martinuskerk, in de toen nog erg smalle Nieuwstraat, geleidelijk werden afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Dat laatste was wel niet helemaal de bedoeling.

Eigenlijk wilde men met de afbraak het vrije zicht op de kerk herstellen, maar door de toenmalige dorpspolitiek en de nog erg gebrekkige wetgeving op stedenbouw werd heel deze hoek, die een sterke commerciële waarde had, snel weer volgebouwd. Daarbij ging men zelfs nog veel hoger bouwen, zodat de kerk helemaal verstopt raakte.

Toen de oude drukkerswinkel van Van Geertruyen, die de hoek van de Steenweg en de Nieuwstraat vormde, werd afgebroken, kwam de winkel die in de volksmond altijd is blijven voortbestaan als ‘De Kiek’ op de nieuwe hoek te liggen, met daarnaast café De Kezzen.

Braadkippen

‘Er was hier eerst een meubelwinkel. Mijn vader zaliger, Fons Van Riet, begon er in 1960 samen ons moeder Simone Van Opstap een handel in kippen, gevogelte en charcuterie’, zegt Libert Van Riet (67), de oudste van drie kinderen van ‘De Kiek’.

‘Dat was een schot in de roos. Wij verkochten als allereerste in de regio gebraden kippen. Iedereen passeerde er onderweg naar het werk. Onze winkel ging open om 6.30 uur en tegen 8 uur had vader al twee hespen en een blok kaas verkocht. Er liep toen ook nog de tramlijn met een halte vlakbij ons. Van mijn 14 tot mijn 27 heb ik thuis mee geholpen, ’s avonds en in de weekends. De hele familie stak mee de handen uit de mouwen.’

Eind 1984 werd de familiezaak overgelaten, maar de twee traiteurzaken die nadien volgden hielden het niet lang vol. Later kwam er nog een kinderkledingwinkel en tot slot een immokantoor.

Bpa Kerk

In 2005 legde de gemeente Asse in het bpa Kerk vast dat zes panden op de hoek Steenweg-Nieuwstraat op termijn moesten verdwijnen om het vrije zicht op de historische Sint-Martinuskerk te herstellen. Twee huizen werden al eerder gesloopt, de resterende vier gingen dus woensdag plat.

Al is dat vrije zicht op de kerk hiermee nog niet echt een feit. Twee grote bomen blijven de kerk grotendeels verstoppen vanaf het kruispunt.

Voor de resterende handelszaken op het kruispunt is deze sloop allicht wel een goede zaak. Er komt nu immers extra parkeerruimte voor een snelle boodschap.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk