Aanzwellend protest tegen besparingen in buitenschoolse opvang

In Asse zwelt het protest aan tegen de besparingen van het gemeentebestuur in de buitenschoolse opvang.

Via de sociale media doen een aantal ouderraden en oudercomités een oproep om donderdagochtend om 7.45 uur een sit-in te organiseren aan het gemeentehuis van Asse.

Vorige week stemde de gemeenteraad – meerderheid tegen oppositie – in met een reeks maatregelen om het tekort in de buitenschoolse kinderopvang in Asse terug te dringen van 600.000 euro naar 300.000 euro per jaar.

Zo wordt de middagopvang door externe bewakers van Spinibo afgeschaft. Die middagopvang zal, alvast in de gemeentescholen, vanaf volgend schooljaar door de leerkrachten gebeuren. Ook in de vestigingen van het Ascanusinstituut en in de gemeenschapsscholen Vijverbeek zal de gemeente niet meer instaan voor die middagopvang.

In het gemeentelijke onderwijs wordt dat deels opgelost door de middagpauze een half uur in te korten en de schoolbel al om 15 uur te laten rinkelen, in plaats van om 15.30 uur.

De betalende kinderopvang zal dus per 1 september ingaan om 15.30 uur, want het eerste halfuur blijft gratis. Voorts stijgt de prijs van 90 eurocent naar 1 euro per begonnen halfuur.

‘Iedereen moet een inspanning doen. Als gemeente kunnen we jaarlijks geen 600.000 euro bijleggen voor de buitenschoolse kinderopvang’, zegt schepen van Onderwijs en FinanciĂ«n Edwin Fabri (CD&V).

‘Het lerarenkorps doet een inspanning, van de ouders wordt een inspanning gevraagd en ook de gemeente betaalt jaarlijks nog steeds 300.000 euro voor de buitenschoolse kinderopvang.’

Ook betalen voor zwemmen

In de rand besliste het schepencollege ook om de levering van de warme maaltijden aan de gemeentescholen stop te zetten. Ook het zwemmen is niet langer gratis. De ouders zullen voor hun kinderen een jaarabonnement van 15 euro moeten kopen voor de tweewekelijkse zwemlessen.

Vanuit de ouderraden neemt het protest intussen toe, vooral via de sociale media. De protestpagina ‘School in Asse – voor iedereen’ telt na Ă©Ă©n dag al een kleine vijfhonderd likes.

Er werden ook een aantal online-petities opgestart. Het lerarenkorps van Walfergem stuurde een protestbrief naar het gemeentebestuur. Ze vinden dat het middagtoezicht moeilijk te organiseren is. Bovendien komen zaken zoals inhaaltoetsen, vergaderingen en oudercontacten in het gedrang.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk