Voetbalclub SV Kobbegem verhuist naar Mollem

De toekomst van voetbalclub SV Kobbegem ziet er op het einde van volgend seizoen hoogst onzeker uit. Nadat begin januari de kantine op hun voetbalveld afbrandde¬† verliest de club nu ook zijn terreinen waardoor het ¬†zonder voetbalveld zit. Eigenaar Domien De Donder- De Bisschop, zelf gedurende 25 jaar voorzitter van de club, vroeg aan huidig voorzitter Fran√ßois Goossens om ‚Äúvolgens schriftelijke afspraak‚ÄĚ het terrein tegen 6 augustus in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

Niet dat de eigendom van De Donder zou verkaveld worden maar omdat het stuk grond tussen het huidige voetbalveld en de Ganzenbos (van een andere eigenaar) verkaveld wordt. Hierdoor zal er op korte termijn  niet langer een doorgang naar het voetbalveld  zijn en raken de terreinen ingesloten. Van in 1975 stelde De Donder zijn  grond gratis ter beschikking van de voetbalclub. Die club was er vooral voor het dorp  en de jeugd en het voetbal in onze gemeente. De club had destijds zelf 4 ploegen in competitie waaronder een jeugdploeg.

Eén ploeg

‚ÄúVandaag is er nog slechts √©√©n ploeg en de spelers zijn al lang niet meer van Kobbegem of Asse, maar in hoofdzaak vreemden die zelfs meestal Franstalig zijn. Bovendien bestaat het bestuur nog uit slechts twee mensen (Francois Goossens en Anja Perrault) die bovendien dichte familie zijn van mekaar. Het draait al lang niet meer om het voetbal maar allemaal om de centen. Roger Callebaut nam 2 jaar gelden ook al ontslag omdat hij van het bestuur geen transparant inzicht kreeg op de financi√ęn en de werking van de club. Bovendien zou het bestuur zich maandelijks een riante bestuurs vergoeding toekennen. SV Kobbegem is zijn sociale rol voor het dorp helemaal verloren ,‚ÄĚ zegt De Donder. Bovendien wordt de club al lang niet meer gedragen door een volwaardig bestuur en medewerkers.

De club kreeg inmiddels wel van de verzekering ter compensatie van de verloren kantine na het brandincident 39.000 euro uitgekeerd. ‚ÄúDe club dacht hiermee containers of zelfs een nieuwe kantine op te trekken‚ÄĚ stelt voorzitter Fran√ßois Goossens. ‚ÄúMaar nu wij het terrein moeten verlaten en alles in zijn oorspronkelijke staat dienen te herstellen, kan dat natuurlijk niet meer‚ÄĚ.

Mollem

SV Kobbegem besliste inmiddels om volgend seizoen op de terreinen in Mollem te voetballen. Daar mogen ze een jaar gratis spelen maar na het volgende seizoen zouden zij aan de priv√© eigenaar van dat terrein 1750 euro per maand moeten betalen en verliezen ze ook de inkomsten van de kantine. ‚ÄúDe toekomst van de club oogt dus zeer onzeker, hoe lang kunnen we dit financieel volhouden?‚ÄĚ vraagt Goossens zich luidop af.

En waarom dan niet uitwijken naar Walfergem, dat was toch voor de handliggend? ‚ÄúWij zijn daar niet gewenst,‚ÄĚ stelt voorzitter Goossens. ‚ÄúDe terreinen in Walfergem eigendom van de gemeente worden gebruikt door de Simca Boys, Opel Boys en de jeugd van Asse die ons liever niet op hun terreinen zien‚ÄĚ. De gemeente van zijn kant laat weten dat SV Kobbegem nooit een schriftelijke aanvraag heeft gedaan om volgend seizoen het terrein in Walfergem te gebruiken waar ook de voorziening van een kantine bestaat.

Activa

Als de club zou verdwijnen dan moeten de activa (de clubkas) volgens de statuten worden overgedragen aan een andere vzw (vereniging zonder winstdoel) of een gelijkaardig doel. Met 39.000 euro in kas wordt SV Kobbegem dus een verleidelijke suikertante. Een fusie tussen Kobbegem en VW Mollem behoort tot de mogelijkheden maar ook Kobbegem kermis of een ander goed doel behoren tot de mogelijkheden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk