Onderzoekster Roosmarijn Steeman van Natuurpunt Studie heeft in Asse enkele zeer zeldzame graslandpaddenstoelen gevonden. De resultaten verschenen zopas in de studie ‘Graslandpaddenstoelen in halfnatuurlijke graslanden, wegbermen en tuinen in West-Brabant’.
Steeman zocht ook in Asse ijverig naar wasplaten (erg kleurrijke paddenstoelen), knotszwammen en aardtongen, allemaal soorten die staan voor graslanden met hoge biodiversiteit.
In Asse werden vijftien locaties onderzocht: 6 bermen, 6 voortuinen en 3 graslanden. Twee soorten werden gevonden die zelfs nieuw zijn voor Vlaams-Brabant: het blauwvoetbreeksteeltje en het kleverig trechtertje.
Dat Steeman ook het papegaaizwammetje (foto) vond, een koestersoort van de gemeente Asse, is een opsteker, want de soort was in Asse zelf nog nooit eerder waargenomen.
Het papegaaizwammetje is een van onze mooiste paddenstoelen en behoort tot de groep van de ‘wasplaten’. Ze worden niet zonder reden de ‘orchideeën onder de paddenstoelen’ genoemd.
Tuinen koesteren als natuurgebiedjes
Erik Meerschaut van Natuurpunt Asse, conservator van een grasland aan het Kerremansbos, was actief betrokken bij het veldwerk voor deze studie.
‘Hoopvol in de studie is ook dat de auteur bevestigt dat ‘tuinen, en meer bepaald schrale gazons, een grote betekenis kunnen hebben voor bijzondere graslandpaddenstoelen’.
‘Het mag een hart onder de riem zijn van onze vele tuinbezitters om hun gazon als potentieel ‘natuurgebiedje’ te koesteren. Niet bemesten en maaisel afvoeren zijn de toverwoorden.’
Kleverig trechtertje
‘Ook onze bedrijfsterreinen passen in dit plaatje. Zo is het Reasearchpark in Zellik al langer befaamd voor zijn wilde orchideeën en met de vondst van het kleverig trechtertje belooft het ook voor zeldzame paddenstoelen een interessante plaats te worden.’
De VLM (Vlaamse Landmaatschappij) pikte daarop in en tracht vanuit het Europese project GIFT-T! (Green-Infrastructure for Tomorrow Together!) in het Researchpark een win-win situatie te creëren voor natuur en bedrijven.
De gemeente Asse liet vorig jaar door het studiebureau Anteagroup de meest waardevolle wegbermen – ongeveer 14,5 km – inventariseren, met het oog op het ecologisch beheer van de bermen.
(Foto: Roosmarijn Steeman)