Provincie steunt gemeenten bij het versterken handelskern

De provincie Vlaams-Brabant geeft in het totaal 73.321 euro subsidies voor de versterking van de handelskernen in Halle-Vilvoorde. Projecten van in het totaal 9 gemeenten uit deze regio werden geslecteerd. Uit de Goeieag regio gaat het om de gemeenten Asse, Merchtem, Opwijk, Grimbergen, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw.

Op een persconferentie lichtte provinciaal gedeputeerde Karin Jiroflé schetste op een persconferentie de situatie van de handelskernen in de steden, de grote en de kleine gemeenten in de regio.

Met cijfermaterieel van haar dienst economie lichtte zij toe hoe de klassieke handelskernen moeten opboksen tegen grote ketens die zich vestigen in de periferie van de wonkernen. Toch valt de situatie in Vlaams-Brabant nog erg mee in vergelijking met andere provincies en scoort onze regio opvallend beter dan het Vlaamse gemiddelde.

Asse

Rita DevosSchepenen Leo Van den Wijngaert (Overijse) en Rita De Vos (Asse) schetsten het project van hun gemeente. In Asse is dat een geschenkbon die alle andere waardebons en geschenken vervangt en die ook door particulieren kan worden aangeschaft (voorlopig alleen nog bij het gemeentebestuur) en gebruikt bij de deelnemende handelszaken.

Op een paar maanden ging reeds een kleine 10.000 euro aan geschenkbons over de Assese toonbanken. De actie wordt mede ondersteund door de nieuw opgerichte middenstandsraad.

De gemeente maakt zelf gebruik van de geschenkbons bij ontvangsten en jubilea en promoot de actie in de bedrijvenzones in de gemeente.

Opwijk

De gemeente Opwijk krijgt 8.675 euro voor een studie naar de parkeerbehoeften in het centrum van de gemeente en het realiseren van extra parkeerruimte in de onmiddellijke nabijheid van het Hof Ten Hemelrijk

Merchtem

Merchtem krijgt 1.500 euro voor een stickeractie om potenti√ęle huurders en starters duidelijk te maken waar er nog leegstaande winkelpanden voorhanden zijn. Op die manier wil de gemeente het gebruik van commerci√ęle panden optimaliseren.

Grimbergen

Grimbergen rekent op een resem van maatregelen om de handelskernen te ondersteunen: een startersentrum, een promobijdrage, een centrumproject en het invoeren van cadeaucheques. Grimbergen vangt hiervoor 12.500 euro.

Lennik

Lennik krijgt 2.556 euro voor de bewegwijzering van (nieuw aangelegde) parkeerzones in het centrum van Sint-Kwintens-Lennik. Op die manier vinden de klanten van de lokale middenstand de weg naar de randparkings (op een paar minuten lopen) die gratis zijn en de betalende parkeerplaatsen op de markt.

Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw krijgt 12.500 euro voor het uitvoeren van een parkeerstudie voor de detailhandelskern van Negenmanneke. Deze studie moet leiden tot een parkeeractieplan dat het cli√ęnteel van de detailhandelszaken ruimere parkeermogelijkheden moet bieden.

Topartikels bij Goeiedag.be