‘Tuindagen Keierbeg verdienen overal navolging’ (+ foto's)

Het burencomité van de Keierberg in Asse stak woensdag inderhaast een feestje in elkaar voor de uitreiking van Vlaams-Brabantse ‘Goed Gezien’-prijs.

De campagne liep de voorbije weken in de vijf Vlaamse provincies. Bedoeling was om originele lokale projecten te belonen die de buurtsolidariteit bevorderen.

In Vlaams-Brabant mochten de luisteraars en lezers kiezen tussen de alternatieve kinderopvang onder de noemer ‘Tuindagen Keierberg’ uit Asse, het artistieke en culturele programma ‘Stoep en Drempel’ op maat van wijken uit Dilbeek en, uit Leuven, een buurtzithoek met een grote zitbank en een boom op een uitgebouwde stoep op de hoek van twee woonstraten.

De Keierbergse Tuindagen werden met 55 procent van de stemmen een afgetekende winnaar, goed voor een trofee overhandigd door gedeputeerde Monique Swinnen (CD&V), een cheque van 2.000 euro, geschonken door de Koning Boudewijnstichting, plus een uurtje lof via Radio 2 Vlaams-Brabant.

Uitgewerkte themadagen

De Tuindagen, zoals de Keierberg haar buurtvakantieopvang noemt, bestaan intussen drie jaar. In de derde week van augustus worden alle kinderen van de straat vijf dagen opgevangen in telkens een andere tuin bij een andere gastmama, met uitgewerkte themadagen en met de hulp van jeugdmonitoren uit de straat.

‘Eigenlijk is dit maar een deeltje van een veel ruimere buurtwerking die al enkele jaren zeer goed draait’, zegt bewoonster en mama Veerle Van den Cruijce.

‘Ons buurtfeest op zaterdag is telkens de feestelijke afsluiter. Dat buurtfeest wordt tijdens die Tuindagen al mee voorbereid door de kinderen. Ze maken tafelversieringen, leren dansjes en liedjes. Het is ook niet beperkt tot ouders met jonge kinderen. De hele straat werkt er aan mee, oma’s bakken wafeltjes.’

Trotse tennismeter

Meter Sabine Appelmans was opgetogen met de overwinning.

‘Ik ben een buitenstaander, maar woon hier niet zover af. Toen ik hoorde hoe die Tuindagen in hun werk gaan, was ik onmiddellijk verkocht. Ik gunde ze de overwinning. Het is een mooie stimulans om het project voort te zetten.’

Draaiboekje als inspiratie

‘Dit is een prachtig buurtversterkend idee, door de mensen zelf bedacht en uitgewerkt’, zegt gedeputeerde Monique Swinnen.

‘Het concept verdient navolging. Daarom gaat de provincie een draaiboekje maken als een hulpmiddeltje voor andere wijken en buurtcomités. Soms heb je gewoon dat vlammetje nodig om iets in gang te zetten.’

‘De mooiste beloning voor de Keierberg zou zijn dat er volgende zomer tientallen gelijkaardige initiatieven opduiken in onze provincie.’

Met de 2.000 euro wordt een tent aangekocht, kwestie van de Tuindagen ook op regenachtige dagen plezant te houden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk