Asse in mediastorm om kledingcontainers

Asse zit plots in het oog van een mediastorm omdat het – drie maanden geleden al – besliste om vanaf 2014 nog slechts de kledingcontainers van één inzamelaar toe te laten op het openbaar domein.

Hulporganisaties als Oxfam en Wereld Missie Hulp trekken aan de alarmbel omdat ze van het gemeentebestuur van Asse het bericht kregen dat hun kledingcontainers – voor zover die op openbare pleinen of voetpaden staan – weg moeten tegen het einde van het jaar.

Asse besliste namelijk dat vanaf 2014 enkel nog de kledingcontainers van het Vlaams Inzamelcentrum voor Textiel (VICT), een private firma, toegelaten worden. Het collegebesluit dateert al van de zomer.

Openbare aanbesteding

De firma won een openbare aanbesteding. Voor 35.475 euro per jaar mag ze de komende drie jaar 33 containers plaatsen op diverse pleintjes en voetpaden die tot het gemeentelijke openbare domein behoren.

‘Een zeer hoog bod’, klinkt het in de sector. De nummer twee, Curitas, dat de meeste kledingcontainers heeft staan in Asse, bood ‘slechts’ 400 euro per container per jaar. Wereld Missie Hulp, bekend van de rode containers, bood naar eigen zeggen ‘uit principe’ zelfs niet mee, omdat de organisatie volledig op vrijwilligerswerk draait en elke euro naar goede doelen gaat. Niettemin kwam er wel een bod binnen van 180 euro per container per jaar.

Amalgaam in straatbeeld

‘Dit dossier werd nog in de vorige legislatuur opgestart’, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). ‘We wilden iets doen aan het amalgaam van kledingcontainers in het straatbeeld, bovendien zonder degelijke overeenkomsten. In de omgeving van die containers wordt ook vaak gesluikstort. We wilden dat eens deftig structureren.’

‘Via een openbare aanbesteding kon de gemeente er financieel voordeel mee doen, plus we leggen in de overeenkomst duidelijke voorwaarden op naar netheid van de omgeving en een regelmatig leegmaken van de containers.’

Volgens Van Elsen speelde het aspect ‘goede doelen’ weliswaar ook mee bij de beoordeling van de aanbesteding, maar zelfs dan kwamen andere spelers niet aan het bod van het VICT, dat geen goede doelen steunt.

Container op parochiegrond

Deken Marc Boulanger schiet alvast Wereld Missie Hulp te hulp: ‘Ik begrijp de zienswijze van het gemeentebestuur, maar ik wil er mee voor ijveren dat een vrijwilligersorganisatie als Wereld Missie Hulp toch ook aanwezig kan blijven in ons straatbeeld.’

‘Er staat bij mijn weten enkel nog een rode container van Wereld Missie Hulp in Asse-Terheide. We gaan met de parochie bekijken om die te laten verplaatsen naar parochiegrond.’

‘De kledingcontainer in Walfergem werd al weggenomen toen het klooster werd opgeheven. In Zellik is er nog een aan de kerk Heilige Familie, maar die staat in feite op grondgebied Groot-Bijgaarden, dus dat is geen probleem.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk