Meerjarenplanning fnuikt inspraak, zegt Cultuurraad Asse

De strategische meerjarenplanning, waartoe elk gemeentebestuur vanaf deze legislatuur gebonden is, zorgt voor minder inspraak van adviesraden. Dat klaagt de cultuurraad van Asse aan in een open brief aan Vlaams cultuurminister Joke Schauvliege (CD&V).

Elk gemeentebestuur moet tegen eind dit jaar zijn concrete beleidsdoelstellingen voor de komende zes jaar klaar hebben, inclusief actieplannen, acties en financiering. Dit wordt de beleids- en beheerscyclus (BBC) genoemd. Aparte plannen, zoals een cultuurbeleidsplan, worden niet meer opgemaakt.

‘Op zich verdedigbaar’, stelt de cultuurraad. ‘Er is echter een grote bezorgdheid binnen de cultuurraad Asse dat de betrokkenheid van gebruikers, inwoners, verenigingen, middenveld en adviesraden door deze oefening in de kiem wordt gesmoord.’

‘Ook een rondvraag bij andere cultuurraden leert dat er minder inspraak is dan vroeger bij de opmaak van de diverse plannen. De mogelijkheden tot het nadien bijsturen moeten nog blijken.’

Verplicht nummertje

De cultuurraad vreest dat het advies wordt herleid tot een verplicht nummertje. ‘Een jaar na de verkiezingen is er nog geen meerjarenplanning. Het gonst wel van de geruchten van wat daar allemaal zou instaan, maar ‘de politiek’ geeft geen inzage tot het plan af is.’

‘Plotsklaps zal een enorme berg papier worden afgeleverd en moet er razendsnel advies worden gegeven. In plaats van meer gedragenheid en inspraak krijgen we op het terrein net het tegenovergestelde.’

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk