VIDEO: Ambitieuze toneelproductie over Manke Fiel krijgt vorm

Eind september vinden in de nieuwe cultuurzaal Oud Gasthuis in Asse drie opvoeringen plaats van de toneelproductie ‘De wonderlijke wereld van Manke Fiel’, een gelegenheidssamenwerking tussen de toneelkringen Vrij en Blij, Asteek, Harlekijn, de muziekacademie, Crejong, de harmonie Sint-Cecilia en zelfs mensen uit de omliggende gezelschappen.

Het wordt meteen een orgelpunt, na de Erfgoeddag die eerder dit jaar al in het teken stond van Manke Fiel’s verdwenen legendarische ‘Museum de Vaerenbergh’ op Terlinden, aangevuld met de film van Johan Stoefs en Willy Marivoet en de vernieuwde uitgave van het boek over Manke Fiel door René De Rop.

De productie telt samen liefst 65 acteurs, muzikanten en figuranten. De jongste is 6 jaar, de oudste 81. Piet De Brandt, een goede vriend van Manke Fiel, schreef al in 1984 een toneelstukje in het Asses in drie bedrijven over het wonderlijke leven van Fiel, maar daar gebeurde nooit iets mee.

Het werkje dook weer op tijdens de zoektochten voor de film en Willy Marivoet legde het voor aan de drie toneelverenigingen van Asse: Vrij en Blij, Harlekijn en Asteek. Het originele werkje werd, met toestemming van De Brandt, volledig herschreven door Roger Van Gerwen, huisregisseur van Harlekijn, en er werd een ervaren ploeg decorbouwers samengesteld.

Bijna dreigde de hele productie in het water te vallen toen Roger Van Gerwen, die het geheel zou regisseren, na de eerste week repetitie werd getroffen door een trombose.

De verslagenheid was groot. Met de moed der wanhoop werd een witte raaf gezocht die Van Gerwen kon vervangen.

Die werd gevonden in Aalstenaar Karel Denaeyer, ex-leraar Nederlands aan het Ascanuscollege en ex-collega van Marivoet. Mien Plas was bereid om regieassistentie op zich te nemen. Het project dat nu gezien werd als een eerbetoon aan Roger was gered.

NATUURLIJKE GOEDHEID

Inhoudelijk vertelt het stuk hoe ‘Manke Fiel’ evolueerde van gewone cafébaas tot conservator van een Gaudiaansachtig museum, waar zijn fantasie, zijn natuurlijke goedheid en aandacht voor kinderen zijn gelijke niet kent. Dat het museum verdwenen is zal op een bijzondere manier getoond worden.

De rol van Manke Fiel wordt vertolkt door oud-brandweercommandant Louis Lombaert van Harlekijn Mollem. Hij verlaat tijdens het toneelstuk geen seconde de scène. De opvoeringen zijn op vrijdag 27 en zaterdag 28 september om 20 uur en zondag 29 september om 15 uur.

Als smaakmaker brengen we dit (onverknipt) fragment uit een repetitie van deze week, waarbij Manke Fiel (Louis Lombaert), die op dat moment nog op Koudertaveerne een café heeft, bezoek krijgt van zijn vader, gespeeld door René De Rop, die hem komt smeken om het huis – het latere museum – van Fiel’s broer Ricus te kopen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk