Hugo zet visvijvers te koop waar in 2000 het wereldrecord hengelen gevestigd werd

Hugo Platteau (62) zoekt een koper voor zijn twee grote visvijvers ‘t Kluizeputje in de Langestraat in Hekelgem. Visvijvers met een geschiedenis: de grootste vijver ontstond door leemontginning en in 2000 werd er het wereldrecord hengelen gevestigd.

Vorige week belandde Hugo Platteau door een stomme val zelf nog in een van de vijvers, gelukkig zonder erg. Maar dat is niet de reden waarom de fervente visser ‘t Kluizeputje te koop zet. “Als het seizoen gedaan is, zal ik hier 35 jaar gezeten hebben. Het is dan goed geweest. Ik ben ook wat op de sukkel met mijn gezondheid dus ik wil het wat kalmer aandoen. Eerst hier alles verkopen en dan misschien iets zoeken in Spanje”, vertelt de eigenaar van ‘t Kluizeputje.

Toen Hugo het domein eind de jaren ‘80 kocht, was er helemaal nog geen sprake van visvijvers. “Vroeger had je hier een steenbakkerij en de leem die nodig was, kwamen ze hier ontginnen. Toen ik het perceel kocht, was hier dus gewoon een grote put van wel zes meter diep, vol met bomen aan de rand en met een meter water in”, zegt Hugo. Als kind tekende hij zichzelf al bij een vijver met een vislijn. En in de diepe put zag Hugo de ideale visvijver en de manier om zijn kinderdroom waar te maken.

In 1989 opende Hugo domein ‘t Kluizeputje, eerst met enkel een grote vijver van 50 op 25 meter met forel. Later kwam er nog een kleinere vijver bij zodat er ook op karper en voorn gevist kon worden. “Meteen vonden heel wat visclubs hun weg naar hier. Ze huren dan de vijver voor enkele dagen of een weekend. In de chalet richtte ik een cafeetje in waar na het vissen verbroederd en gebarbecued werd en sommige vissers bleven zelfs slapen in hun camper op de parking.”

Hugo beloonde in de begindagen nog vissers die een karper van meer dan drie kilo boven haalden met een fles cider. Iemand slaagde er zelfs ooit in om een karper van maar liefst 14,3 kilo te vissen. De visvijver lokt helaas ook andere vissers. Zo heeft Hugo sinds kort last van aalscholvers. En twee jaar geleden kwamen Oost-Europeanen nog heel wat karpers, een echte delicatesse in die landen, stelen uit de vijver.”

Maar de strafste toer, daar zorgden twee Aalsterse vissers in de lente van het jaar 2000 voor. “Met twee (Leo Van Malderen en Jean-Pierre Lauwaert n.v.d.r.) hebben ze op het eilandje in het midden van de grote vijver het wereldrecord hengelen proberen breken. Een week lang is er ontzettend veel volk komen kijken, ze stonden rijen dik rond de vijver. Ik zorgde met een bootje voor de bevoorrading van de twee vissers”, herinnert Hugo zich. Uiteindelijk zou het duo 150 uur op het eiland hengelen, toen goed voor het wereldrecord. Bovendien haalde Jean-Pierre in zijn eentje 302 forellen boven wat ook goed was voor een nieuw wereldrecord.

Hugo wil ‘t Kluizeputje nu verkopen aan iemand die de traditie wil verderzetten. Naast beide visvijvers staat ook het cafeetje met terras, de grote parking en de petanquebaan te koop. “Toen ik destijds startte, zagen andere visvijvers me als een concurrent. Ik kon niemand om raad vragen. Ik wil de overnemer wel nog even bijstaan. Hopelijk heeft mijn opvolger ook een passie voor vissen zodat de vijvers blijven bestaan. Want naast een thuis voor vele vissers, is het ook een geliefde rustplaats voor vele vogels.”

Topartikels editie Ninove-Dender