Boeren met klasse

Onderwijs is meer dan taal en rekenen. Het is ook leren kennis maken met het verkeer, de natuur en de landbouw. Daarom werd in Vlaams-Brabant het project ‘Boeren met Klasse’ opgestart. Het brengt scholen en landbouwbedrijven dichter bij mekaar door bedrijfsbezoeken. Schoolkinderen kunnen zo kennis maken met alle aspecten van de landbouw.

Dat het project in de lift zit bewijst het aantal bezoekers: vorig jaar waren er dat 22.000 wat het totaal op 160.000 brengt. In het totaal kunnen er – gespreid over de hele provincie – 98 land- en tuinbouwbedrijven bezocht worden: akkerbouwers, fruit- en groentetelers en veehouders, maar ook wijnbouwers, kwekers van wijngaardslakken en gamba’s.

‘We willen via ‘Boeren met Klasse’ de afstand tussen de landbouwers en de consumenten van hun producten, vooral de leerlingen van de lokale scholen verkleinen. De tijd dat er in elke klas een boerenzoon of -dochter zat, ligt immers allang achter de rug. De formule is een succes. Dit jaar sloten twintig nieuwe bedrijven zich aan’, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.

Heel wat bedrijven uit het netwerk van ‘Boeren met Klasse’ spitsen zich niet alleen toe op bezoeken van scholen of verenigingen. Op sommige boerderijen kan men vergaderen of logeren. Ook worden er kinderfeestjes, boerderijkampen of teambuildingactiviteiten georganiseerd.

Een volledige lijst van de bedrijven in Halle-Vilvoorde die kunnen bezocht worden: https://www.vlaamsbrabant.be/binaries/BMK_2018_bezoekboerderijen_Halle-Vilvoorde_SiteV7_tcm5-94329.pdf

Topartikels bij Goeiedag.be