Vergeten ondergrondse tank ontploft in bakkerij

Bij bakkerij Vermoesen op de Brusselbaan in Hekelgem ontplofte maandag om 10.30 uur een oude ondergrondse tank, die al een halve eeuw niet meer werd gebruikt. Eén werknemer raakte gewond en de schade is groot, maar de winkel blijft open.

“Het was een donderslag bij heldere hemel. Plots ontplofte de vloer en lag alles onder de brokstukken en het stof. Het was hevig schrikken en het duurde even voor we beseften wat er was gebeurd.”

Bakker Gustaaf Vermoesen (50) is fel onder de indruk, al beseft hij dat hij en zijn medewerkers nog veel geluk hebben gehad. Een oude ondergrondse tank, waarvan het bestaan nog amper werd vermoed, ontplofte met een luide knal.

klik op foto om te vergroten
klik op foto om te vergroten

De hele vloer vloog aan diggelen, tot tegen het plafond. Het is onduidelijk of het een tank was voor benzine of mazout. Het incident gebeurde in het achterste deel van de bakkerij, waar zich ook de diepvrieskamer bevindt. Dat toestel is nog maar enkele jaren oud.

In de bakkerij waren op dat moment drie mensen aan het werk. Een 54-jarige werknemer liep lichte verwondingen toen hij brokstukken op de rug kreeg. Hij werd voor verzorging overgebracht naar het OLV Ziekenhuis in Aalst. Er brak gelukkig geen brand uit.

“We hadden al enkele weken een gasgeur opgemerkt, maar hadden geen idee waar die vandaan kwam”, vertelt Gustaaf Vermoesen. “Hier is nergens gas, enkel een butaanfles en die was het niet. Van die oude tank hadden we geen flauw vermoeden meer. Ik denk dat die al wel vijftig jaar niet meer wordt gebruikt. Deze bakkerij bestaat dan ook al heel lang. Ik ben zelf de derde generatie van vader op zoon.”

De brandweerpost van Asse, die een oproep kreeg voor een gasgeur, controleerde het gebouw op stabiliteit en op mogelijk verborgen brandhaarden.

Volgens brandweerluitenant Paul De Sadeleer is een incident als dit uitzonderlijk. “Maar niet onmogelijk. In die tijd werden oude tanks nog niet volgespoten. Wellicht stapelden de gasdampen zich op doorheen de tijd en vonden ze nu een uitweg door corrosie van de leidingen. Een kleine vonk, door een of andere ontsteking, is dan voldoende. Zo’n ontploffing zie je niet aankomen.”

De schade in het achterste deel van de bakkerij is vrij aanzienlijk. Ook in de diepvrieskamer kwam de vloer naar boven en is er veel schade. Het voorste deel, waar de bakovens zijn, bleef echter gespaard.

“De bakkerij en de winkel kunnen dus blijven draaien. We zullen ons wel kunnen behelpen”, aldus Vermoesen. Het jaarlijks verlof van de bakkerij is pas gepland vanaf 3 augustus

Ook twee teams van Eandis kwamen ter plaatse, maar ze vertrokken weer toen duidelijk werd dat er geen gasleidingen bij het incident betrokken waren.