Dekenij Asse in de bres voor vluchtelingen

De Herberg, zo heet de werkgroep in de dekenij Asse die vrijwilligers wil aansporen om de handen uit de mouwen te steken voor de vluchtelingencrisis.

In de 28 parochies van Asse, Affligem, Ternat, Dilbeek en Liedekerke, samen de dekenij Asse, wordt dezer dagen een folder verspreid met als titel “Ken jij je buren?”, verwijzend naar de “nieuwe buren” uit Syrië, Irak of Afghanistan.

“We moeien ons niet met de politiek, laat dat duidelijk zijn. Voor ons staat de mens centraal en als mensen in nood zijn, dan is het onze christelijke plicht om te helpen waar we kunnen”, zegt deken Marc Boulanger.

“Bemoedigend is dat, toen ik mijn oproep een tijdje geleden lanceerde via de parochies, er onmiddellijk in elke gemeente vrijwilligers opstonden. Zo vormden we deze dekenale werkgroep De Herberg. Met onze folder gaan we nu actief op zoek naar vrijwilligers.”

“Het is niet de bedoeling om zelf een zoveelste hulporganisatie te starten. We willen nu eerst vooral coördineren aan de basis en onze diensten aanbieden aan andere organisaties als Caritas, de OCMW’s en Vluchtelingenwerk Vlaanderen.”

“Welke zijn de noden? Dan hebben we het niet enkel over eten en kleding, ook over de papiermolen, hulp bij het leren van onze taal, inzichten geven in onze Westerse cultuur of mensen nog maar gewoon wegwijs maken in de supermarkt of in het openbaar vervoer.”

“Het maakt niet uit of ze hier tijdelijk of definitief verblijven. We willen vooral ondersteunen, onze parochiale netwerken inschakelen om deel te nemen aan de al bestaande netwerken. Al wat wij vragen is dat je als parochiaan een stukje mee op stap gaat met onze nieuwe buren en al ‘wandelend’ noteert wat ze zoal nodig hebben.”

Vrijwilligers krijgen de nodige begeleiding en vorming. Ze kunnen zich melden bij Sven Bosmans (Liedekerke 0494-872.358, bosmans.sven@skynet.be), Marc Boulanger (Groot-Bijgaarden 0497-642.558, mboulanger@skynet.be of Luc Coppens (Jette 0475-520.228, coppens.luc@telenet.be).

Topartikels bij Goeiedag.be