Eigen labo voor sporenonderzoek in Halle-Vilvoorde in 2017

De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Asse krijgt in 2017 een eigen labo voor sporenonderzoek. Dat vernam N-VA-volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh in antwoord op een vraag aan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

In afwachting zal het parket Halle-Vilvoorde een beroep kunnen doen op de labo’s van Brussel (tot maart 2016) en Leuven en Dendermonde voor volgend jaar.

Vorige week berichtte het parket Halle-Vilvoorde dat het Brusselse labo vanaf maart volgend jaar geen opdrachten meer zal uitvoeren voor het parket van Halle-Vilvoorde. Dat zou de strijd tegen woninginbraken, de prioriteit van het parket, ernstig bemoeilijken.

Minister Jambon werkt daarom aan de uitbouw van een eigen labo voor sporenonderzoek in Halle-Vilvoorde.

‘De minister voorziet zes inspecteurs uit de generale reserve van de federale politie. Deze worden ingezet in Asse om opdrachten uit te voeren voor feiten van woninginbraken’, zegt Van Vaerenbergh.

‘Ze treden in juni in dienst en volgen meteen een versnelde opleiding in Brussel, Dendermonde of Leuven. Ze mogen ook de infrastructuur van de labo’s van Brussel of Dendermonde gebruiken voor hun sporenonderzoek.’

Een officier met ervaring in technisch en wetenschappelijk politiewerk wordt gedetacheerd naar de FGP in Asse om de zes bij te staan. De federale politie stelt verder sporenkoffers, fototoestellen en twee voertuigen ter beschikking.

Momenteel volgen ook vier hoofdinspecteurs een opleiding technisch en wetenschappelijk politiewerk. Zij gaan zich later bezighouden met feiten waar de fysieke integriteit van personen werd aangetast (slagen en verwondingen, aanranding…).

‘De minister plant in het najaar tevens een grote evenwichtsherstellende mobiliteit voor de federale politie. De resterende vacante plaatsen voor de FGP van Asse kunnen dan waarschijnlijk ingevuld worden’, besluit Kristien Van Vaerenbergh.

Topartikels bij Goeiedag.be