Bakker Leon Vermoesen (82) overleden

In het UZ van Jette overleed donderdag bakker Leon Vermoesen uit Hekelgem op 82-jarige leeftijd.

Leon Vermoesen – rechts op de foto naast zijn zonen Freddy en Eddy – stamt uit een bakkersfamilie die teruggaat tot in de vroege jaren 1700. Tot Leon ging het om heel kleine bakkers.

‘Ik was vijftien jaar toen ik met school stopte en ik van mijn vader in de bakkerij moest gaan werken. Ik vond dat helemaal niet erg’, vertelde hij enkele jaren geleden.

Zijn beide ouders stierven vrij jong aan kanker, met negen maanden verschil.

Vermoesen stond algemeen bekend als een intimus, een steun en toeverlaat van wielerkampioen Eddy Merckx. Van toen de jonge Merckx op zijn vijftiende de eerste keer Belgisch kampioen werd bij de nieuwelingen tot hij er in 1978 mee kapte, week de bakker uit Hekelgem haast geen dag van zijn zijde.

‘Mijn bakkerij is eigenlijk samen met Merckx groot geworden. Iedereen wist dat ik een hevige Merckx-supporter was. Op zaterdag duurde mijn tournee altijd twee uur langer omdat de mensen mij altijd uitvroegen over hem.’

Toen Merckx in 1964 wereldkampioen bij de liefhebbers werd in Sallanches kwam fotograaf De Winter uit Welle op de idee om Merckx eens op de foto te zetten met een brood van Vermoesen in zijn handen.

‘Ik mocht die foto voor het leven gebruiken als reclame, zonder dat ik er iets voor moest betalen. Dat heeft nooit op papier gestaan, maar voor Eddy was een woord een woord.’

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op woensdag 10 december om 11.15 uur in de Sint-Michielskerk van Hekelgem.

vermoesen2