Affligemse kunstenaars verenigen deelgemeenten in kunstwerk (+ foto's)

In het Gildehuis in Hekelgem vond de onthulling plaats van het nieuwe gemeentelijke kunstwerk Tridentiteit, een gezamenlijke realisatie van drie Affligemse kunstenaars: glaskunstenaar Raf Van Ransbeeck, keramist Patrick Van Craenenbroeck en schilder Herwig Van Holsbeeck.

Het kunstwerk krijgt eerstdaags een vaste stek in de ontvangstruimte van de trouw- en raadzaal in de nieuwbouw van het gemeentehuis op de Bellekouter.

‘De idee ontstond twee jaar geleden bij de opening van het vernieuwde gemeentehuis’, zegt burgemeester Walter De Donder (LB).  

‘Drie kunstenaars zouden, elk vanuit hun eigen identiteit, letterlijk de handen in mekaar slaan om een kunstwerk te vervaardigen dat de symboliek in zich zou dragen van de drie dorpen Hekelgem, Essene en Teralfene.’

‘Ik was er verschillende keren getuige van hoe Raf, Patrick en Herwig elkaar tijdens het wordingsproces aanspoorden, aanvoelden, inspireerden en beĂŻnvloeden. Bij elke samenkomst werd ook op geen Affligem gekeken, wat de inspiratie nog meer ten goede kwam (lacht).’

Tridentiteit legt vooral de link naar hop en naar de abdij Affligem. De drie deelgemeenten worden onder meer uitgebeeld via drie glazen elementen ondersteund door hopstaken die bovendien gedragen worden door een afgietsel van de handen van burgemeester De Donder.

De waarde van de Benedictijnenorde is in beeld gebracht door twee monniken in pij.