Staaf De Jonghe (104) is niet meer

In Essene overleed zondagnacht Gustaaf De Jonghe, met zijn 104 levensjaren een van de oudste inwoners in het Pajottenland. Staaf De Jonghe, geboren op 12 juli 1909, was in al zijn eenvoud een even warme als merkwaardige man, die uitgroeide tot een bekend dorpsfiguur.

Hoewel hij zijn hele carrière als stukadoor werkte, was Staaf een zeer intelligente en belezen man. Daarnaast wachtte thuis nog zijn boerderijtje, met één koe en een hectare land. Geestelijk bleef hij topfit tot zijn laatste dag.

‘Zijn overlijden komt vrij onverwacht. Hij kon de laatste tijd wel minder uit de voeten, maar hij was niet ziek. Hij is in zijn slaap gestorven’, zegt zijn dochter Godelieve De Jonghe.

Zoet inval

‘Van onze Staaf gaan we een advocaat maken, zei mijn vader’, vertelde De Jonghe zelf enkele jaren geleden. ‘Maar vader stierf vrij jong en van studeren kwam niets in huis. Toch ben ik heel blij met het leven dat ik heb gehad. Ik had een pracht van een vrouw – Hilda De Valck overleed in 2002 op 90-jarige leeftijd, red. – en ze maakte zes doodbrave kinderen.’

‘Mijn vrouw ging nooit uit werken, maar ze verdiende meer dan iemand die ging werken. Want onze kinderen hadden altijd een echte thuis. Alle kinderen uit de buurt kwamen hier en dan bakte ze wafelen en koeken. Ons huis was altijd de zoete inval.’

De uitvaartplechtigheid heeft plaats op zaterdag 5 oktober om 11.15 uur in de parochiekerk van Essene.