Ooh my soul! 15 jaar The Soulutions

‘I feel good, I knew that I would’ moet  zowat het credo van The Soulutions zijn, een groep van muzikanten-vrienden die al vijftien jaar stomende concerten met soul, rhythm & blues en disconummers brengen. Wat vijftien jaar geleden begon als een wilde jongensdroom resulteerde met Merchtem kermis in een wervelend concert met Tanja Dexters en Sergio. Goeiedag sprak met Pieter Van Kerckhove, mede-oprichter en bezieler van The Soulutions, en zijn echtgenote Anja Mergan die dezelfde muzikale passie delen.The Soulutions 700

‘We speelden allemaal in kleinere groepjes maar we wilden iets meer’, steekt Pieter van wal. Door eliminatie van een aantal stijlen kwamen we bij ‘soul’ uit, een muziekgenre dat wel eens in Het Wit Vierkantje werd gedraaid. Een jaar later stonden The Soulutions voor het eerst op de planken.’

‘De groep was een vriendenclubje met o.m. Kurt Okens en Benny Leemans. Van alle muzikanten van de eerste generatie is, naast Anja en Pieter, enkel bassist Marc gebleven. ‘Maar er is nooit iemand met ruzie weggegaan,’ voegt Pieter eraan toe. ‘Een jaar of vijf geleden kenden The Soulutions een drukke periode met een 20-tal optredens per jaar. Voor sommige mensen, o.m. met een jong gezin, was dit te belastend’.

Gentse feesten

The Soulutions speelden 7 maal op de Gentse feesten, gingen de boer op met de Parkconcerten (die brachten hen o.m. in een aantal Nederlandse steden) en speelden al meer dan 10 concerten met Tanja Dexters als gastzangeres. ‘In de beginjaren hebben wij een paar keer een aantal nummers op CD gezet maar met Facebook en YouTube is dat niet echt meer nodig,’ zegt Pieter. De groep heeft met www.thesoulutions.be haar eigen webstek met muziek, video’s en alle informatie over concerten en boekingen.

Vijftien jaar geleden besloten The Soulutions (what’s in a name) het te wagen met soulmuziek en rhythm & Blues. Er werd gerepeteerd in de Ginder-Ale en ‘het klonk niet slecht’. De band bestond uit 12 personen. Gitaar, drums en zang was niet echt een probleem maar goede blazers en een bassist met ervaring was iets minder evident. Muzikanten kwamen en gingen maar de leemtes werden telkens door goede vervangers ingevuld. Naast de soul en R&B van het begin kwamen disco en funk. Het publiek kon al eens een dansje ‘placeren’ wat de ambiance ten goed kwam.

De band speelde op concerten en bedrijfsfeestjes. Eén keer speelden zij op een huwelijksplechtigheid in een heus kasteel, niet gehuurd, gewoon eigendom van de familie. Elk jaar kwamen er vier tot vijf nummers bij zodat de band nu kan terugvallen op een repertoire van een 60-tal nummers. In 2008 kwam er een terugval in de hele muziekbusiness in Vlaanderen. Ook The Soulutions ontsnapten daar niet aan. De band stopte nooit maar het aantal optredens viel wat terug.

Tanja DextersThe Soulutions 340

Toen The Soulutions werden gevraagd voor de familiedag van Radio 2 mochten zij een BV als gastvedette kiezen. Omdat hun repetitielokaal vol posters hing van Tanja Dexters in lingerie van Marie-Jo plaatsten zij het fotomodel (voor de lol) op de eerste plaats van hun lijstje.

Tot hun verbazing kregen zij van Radio 2 de boodschap dat Tanja een optreden met The Soulutions wel zag zitten.

‘Tanja is gewoon een madam die heel professioneel bezig is. We studeerden voor Radio 2 drie nummers in en iedereen vond dat wel tof. Ondertussen hebben we al een keer of tien opgetreden met haar en is haar aandeel uitgegroeid tot ruim een half uur’. Vorig jaar kwamen The Soulutions tot het besef dat zij in 2013 precies 15 jaar op de planken zouden staan. ‘En we wilden nog eens uitpakken, er een lap op geven,’ zeggen Pieter en Anja. Zij trokken naar burgemeester Eddie De Block met een voorstel voor een concert met twee of drie BV’s. Dat werden uiteindelijk Tanja en Sergio.

Op de vraag of The Soulutions nog dromen hebben krijgen we het volgende antwoord: ‘Een week op cruise gaan en dan elke avond optreden of nog eens een concerttourneetje zoals de Parkconcerten’.  Maar Pieter speelt toch nog in andere groepen, meenden wij te weten. ‘Inderdaad: The Ramzones is een tributegroep voor The Ramones.’

‘Ik ben ook actief in Cityslang, een stelletje lefgozers dat eigen muziek brengt. Eigenlijk is Cityslang een ‘back to the roots’ van overjarige pubers die optreden op een paar lege bierbakken en de toiletten gebruiken als kleedkamer. Lekker het tegenovergestelde van The Soulutions die toch al op de status van semi-professionele groep mogen rekenen. ’t Moet plezant blijven. Maar dat is het zeker ook nog bij The Soulutions: repeteren, optreden, uit den bol gaan … we doen het allemaal nog zo graag!’

www.thesoulutions.be

Topartikels bij Goeiedag.be