Aalsters museum zet in op kinderen

In ’t Gasthuys – ‘t Stedelijk Museum van Aalst – kunnen kinderen tussen 3 en 7 jaar vanaf nu de geschiedenis van de stad op een speelse manier ontdekken.

Een kinderparcours leidt hen langs het Aalsterse erfgoed: hoe is Aalst ontstaan, waarom aan de Dender, wat gebeurde er vroeger in het museum,…

Jasmine Verbeke, educatief medewerker in ’t Gasthuys, en Kathleen Amant, bekend als auteur en illustrator van de Annaboekjes en Heksje Mimi, en geboren Aalstenaar, zetten hun schouders onder het project.

‘Het is niet omdat het een museum is dat het saai moet zijn’, redeneerde Kathleen. ‘Daarmee trekt ze de visie van haar boeken door en spreekt ze kinderen aan op hun niveau, op een speelse en humoristische manier. Ze creëerde de twee vrolijke nonnen Elsa en Lisa, die de kinderen doorheen het museum gidsen.’

Kinderen kunnen het parcours ontdekken met hun klas, onder begeleiding van de juf, of samen met hun ouders. Bij het onthaal krijgen ze een ziekenhuisbandje rond de arm met hun naam erop.

Daarnaast krijgen ze een begeleidend boekje. Kinderen ervaren tijdens speelse opdrachten zelf hoe het is om zieken te verzorgen, ze mogen eten klaarmaken voor de nonnen in de kloosterkeuken, een eigen huisje aan de Dender bouwen, de patiënten de juiste medicatie toedienen, en nog veel meer.