Aalst onverdiend verliezer in topper tegen Sint-Truiden

Voor de zesde wedstrijd van Eendracht in de Proximus League kwam Sint-Truiden, de negende in de stand, op bezoek. De Kanaries kwamen vol vertrouwen naar Aalst afgezakt want ze versloegen eerder deze week OHL met 3-2.

Trainer Regi Van Acker posteerde Lievens opnieuw in zijn basiselftal. Rodrigo de Oliveira kwam voor de eerste keer aan de aftrap. Hierdoor bleven De Greef en Van Damme op de bank.

STVV loerde met succes op de counter Van in het begin van de wedstrijd werd het duidelijk dat dit een wedstrijd ging worden waar tactiek een belangrijke rol ging spelen.

Het eerste, kleine, gevaar van de wedstrijd kwam van de Limburgers. Een afzwaaiende voorzet van Iandoli viel net achter het doel van onze doelman Van Den Noortgaete.

Het antwoord van Aalst kwam enkele minuten later. Wesley Vanbelle posteerde via een vrije trap de bal op het hoofd van Philippe Janssens die op doel kon koppen. Voor de bezoekende doelman Dutoit een perfecte opwarmer.

Aan de overkant hetzelfde scenario voor Van Den Noortgaete. Iandoli bracht voor op links waardoor Rherras kon koppen maar zonder al te veel gevaar.

Op het kwartier noteerden we een knappe een-twee tussen Rodrigo en Kevin Janssens. Janssens was op weg richting doel maar werd foutief afgestopt.

Uit de vrije trap die daarop volgde probeerde Lievens met een omhaal de Truiense doelman te verrassen maar zonder succes. Zijn bal ging over het doel.

Zeven minuten later stond Shkodra voor de eerste keer aan het kanon. Hij krulde een vrije trap knap in de korte hoek maar doelman Dutoit was bij de pinken. In de actie die daarop volgde bracht Vanbelle goed voor tot bij Vansimpsen die hoger dan zijn bewaker klom maar de bal over kopte.

Enkele ogenblikken later was er nog eens STVV. Door een misverstand in de verdediging trok Vanbelle aan de noodrem om Dequevy te stoppen. De tackle van de Aalsterse verdediger was duidelijk buiten de grote rechthoek maar omdat Dequevy over goede duikcapaciteiten beschikt legde scheidsrechter Van Driessche de bal op de stip.

Schils liet deze kans niet onbenut en knalde staalhard door het midden de 0-1 tegen de netten.

Na een halfuur spelen zette Kevin Janssens een een-twee op met Smet. Hij legde de bal terug op Shkodra die zijn schot geblokkeerd zag worden door een Limburgse verdediger.

Net voor rust gaf Rodrigo de Oliveira zijn visitekaartje af. Hij plukte de bal knap uit de lucht om vervolgens met een perfecte omhaal uit te halen. Zijn stukje acrobatie werd jammer genoeg over getikt door Dutoit. Zo gingen de ploegen rusten met een 0-1.

Omschakeling naar 3-5-2

Kevin Janssens en Donjet Shkodra bleven tijdens de rust in de kleedkamer. In hun plaats kwamen Ken Van Damme en Arnaud De Greef. De Greef ging centraal achterin spelen met Bogaerts (links) en Lievens (rechts) naast hem.

Van Acker sloeg de veldbezetting om naar een 3-5-2 waardoor Vanbelle en Smet een rijtje opschoven. Het eerste gevaar na de koffie kwam van Aalst. Vanbelle kon een afvallende bal op de slof nemen maar had moeite om de bal laag te houden.

Enkele minuten later was het raak aan de overkant. Rherras, die veel ruimte kreeg, stormde op VDN af. De Luikenaar hield het hoofd koel en schoof de bal netjes onder onze doelman, 0-2 en een koude douche voor Aalst.

Vijf minuten later opnieuw gevaar via Vanbelle. Hij bracht de bal goed voor tot bij Vansimpsen die zijn kopbal makkelijk gered zag worden door Dutoit.

Op het uur een knappe een-twee tussen Rodrigo en Bogaerts. Rodrigo schoot in de draai maar zijn schot werd gekraakt. Na 67 minuten gevaar aan de overzijde. Rherras omspeelde De Greef en kon dan afleggen maar koos om zelf te schieten. Gelukkig stond Lievens in de weg en dacht Rherras enkel aan zichzelf.

Twintig minuten voor tijd kwam er de derde Aalsterse wissel. Rodrigo de Oliveira, die zich met enkele knappe passes en acties liet opmerken, ging er uit voor Steve Bael.

Negen minuten voor tijd bracht De Greef voor van op links. Philippe Janssens aarzelde niet en knalde de bal in één tijd richting doel waar opnieuw een alerte Dutoit in de weg stond. De actie daarop was het eindelijk raak voor Eendracht. Een vrije trap van op rechts werd door Vanbelle schitterend in de verste hoek gekruld, 1-2.

Eendracht moest nu wel kick and rush voetbal spelen want veel tijd was er niet meer over. Het spel lag wel enkele minuten stil toen terreinverzorger Vital, in samenwerking met Arnaud De Greef, het net moest herstellen.

Eendracht ging voluit voor de aanval maar kon maar één keer echt gevaarlijk meer zijn via De Neve. Vanbelle zette onze middenvelder op weg naar het doel maar zijn schot belande aan de verkeerde zijde van de winkelhaak.

Zo bleef het tot op het einde voor STVV bibberen en beven maar de Limburgers hielde stand en namen zo de drie punten terug mee naar huis.

Aalst kreeg zo zijn tweede nederlaag van het seizoen aangesmeerd maar kon het terrein zeker met opgegeven hoofd verlaten.

Verzorgd voetbal op de mat brengen

Tijdens de persconferentie feliciteerde de bezoekende trainer Ferrera Eendracht voor het spel dat het liet zien.

‘We waren naar Aalst afgezakt met de instelling om op de counter te spelen. We lieten het spel aan Aalst maar waren wel gevaarlijk en effici√ęnt met onze uitbraken. Deze tactiek heeft duidelijk geloond en we kunnen allemaal tevreden de bus opstappen’, voegde de blije Truiense coach er nog aan toe.

Regi Van Acker zag dat Eendracht niet volledig conditioneel in orde was.

‘De verre verplaatsing naar Eupen van woensdag hing volgens mij nog duidelijk in de benen. Toch probeerden we opnieuw verzorgd voetbal op de mat te brengen. Ik wou zeker en vast niet de spelwijze van STVV hanteren, wij wilden voetbal spelen.’

‘STVV speelde het spel leep na de 0-2 en rekte op elk moment dat het kon tijd.’ Over de wissels tijdens de rust zei Van Acker het volgende: ‘Ons middenveld stond niet goed en hierdoor was er te weinig diepgang.’

‘Ik wou absoluut gaan voor de drie punten en sloeg de veldbezetting om naar een 3-5-2 door Smet en Vanbelle een rij op te schuiven’, aldus Van Acker.

(Bron: www.eendracht-aalst.be)