De vader van Femke Van den Driessche uit Aalst ontkent dat zijn dochter zaterdag op het WK veldrijden in Zolder met een fiets met een ingebouwde motor heeft gefietst.
De Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB) had eerder bevestigd dat de verdachte fiets die de UCI in beslag nam na de beloftenwedstrijd bij de vrouwen van de Aalsterse beloftenrenster is.
“Het gaat niet om een fiets van Femke”, reageerde vader Van den Driessche. “Iemand uit haar entourage, die soms met haar traint, heeft de fiets tot in de materiaalpost gebracht. Maar het was nooit de bedoeling dat zij daarop zou rijden. Die man heeft zich daar ondertussen al duizend keer voor geëxcuseerd. Femke heeft die fiets tijdens de wedstrijd ook absoluut niet gebruikt. Wij zijn fel onder de indruk van de gebeurtenissen. Femke is er helemaal ondersteboven van.”
Bondscoach Rudy De Bie reageerde verbolgen op het nieuws. “Het is een schande wat de entourage van Femke de Belgische federatie lapt”, aldus De Bie.
Van den Driessche stond zaterdag als topfavoriet aan de start van het Wereldkampioenschap, maar de Belgische belofte haalde de finish niet na een slechte start en materiaalpech in de laatste ronde.
Intussen werd Van den Driessche door haar team Kleur op Maat-NoDrugs op non-actief gezet. Haar werkgever voelt zich slachtoffer in de zaak.
Verdachtmakingen
Ondanks de ontkenning gonst het in de wielerwereld van allerlei eerdere verdachtmakingen in de richting van de 19-jarige veldrijdster.
Via Cyclinghub.tv (zie video onderaan) doken beelden op van de Koppenbergcross in Oudenaarde op 1 november waarin een indrukwekkende Femke van den Driessche met een bijzonder kleine versnelling en zonder van het zadel te gaan de andere (prof)vrouwen uit het wiel kletst om als eerste de ‘Bult van Melden’ te trotseren.
Ze finishte uiteindelijk als tweede op een kleine minuut van Jolien Verschueren (Telenet-Fidea). Nikki Harris en Sanne Cant eindigden als derde en vierde.
Ook is er het feit dat haar broer Niels van den Driessche op dit moment geschorst is voor dopinggebruik.
Schorsing
De ‘mechanische doping’ van Van den Driessche zal in elk geval aan de disciplinaire commissie van de UCI worden voorgelegd, zei UCI-voorzitter Brian Cookson zondag op een persconferentie.
“De regels zijn duidelijk. We hebben vorig jaar een nieuwe ruime regel geïntroduceerd tegen technologische fraude. De minimumstraf is een schorsing van zes maanden zonder een maximum. Bovendien kunnen de rijdster en haar team een substantiële boete krijgen.”