Ex-dakloze Benoit (47) gaat nu zelf aan de slag als vrijwilliger in winteropvang: “Nu wil ik mijn steentje bijdragen”

De winteropvang in Vilvoorde opent op 1 december opnieuw de deuren, ook dit jaar in het gebouw Ter Linde II in de Vaartstraat. Daklozen kunnen er terecht voor een warme maaltijd, een douche en er zijn 12 bedden beschikbaar. Opvallend: een van de huidige vrijwilligers verbleef vorig jaar zelf nog in de winteropvang.

Benoit (47) weet dan ook maar al te goed hoe welkom de opvang is. “Ik heb er vorige winter heel de winter verbleven. Nu wil ik mijn steentje bijdragen door mensen die in hetzelfde vaarwater beland zijn als ik te helpen.”

Al sinds 2018 was Benoit dakloos. “Pas vorig jaar heb ik de eerste keer van de opvang gebruik gemaakt. Dat is een moeilijke stap. Het is een combinatie van fierheid en volledig kunnen toegeven dat je echt veel hulp nodig hebt. Eens je die brug voorbij bent, gaat het veel makkelijker. Wetende dat je een bed hebt ‘s avonds brengt veel rust. Ik heb vaak in de luchthaven van Zaventem op het vierde verdiep geslapen. Daar gebeurt vanalles… Net als in de metrostations in Brussel.”

Meerdere factoren hebben Benoit in zijn situatie doen verzeilen: slecht kunnen omgaan met geld, bij ‘foute’ vrienden blijven hangen en verslavingen. “Ik heb na mijn tweede huwelijk de wereld rondgezeild. Ik heb een misstap begaan en het is financieel misgelopen. Ik ben daarop teruggekeerd naar België maar dat viel zwaar tegen. Ik was hier ambtshalve geschrapt. Dat maakt dat je geen werk kan vinden en ook geen woonst. Corona heeft het ook niet gemakkelijker gemaakt…”

Benoit verwacht, helaas, veel bekende gezichten te zien in de opvang. “Ik denk dat nog 60 à 70 percent gaat terugkomen. Het is een kleine wereld. Ik heb daarin een beetje een voordeel omdat ik het zelf allemaal doorstaan heb. Ik begrijp ook beter sommige trieste voorvallen of kan beter bemiddelen bij ruzies. Ik wil er zijn voor hen en een luisterend oor bieden.”

Benoit heeft een voltijds vrijwilligerscontract; hij werkt de rest van de week in het CAW-inloopcentrum waar iedereen die het moeilijk heeft overdag terecht kan voor een babbel, een maaltijd of een douche. “Door trouw te blijven aan de hulpverleners en het parcours te volgen dat ze mij voorstelden ben ik hier geraakt. Ik heb intussen ook een woning van Providentia ter beschikking gekregen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ik mij véél beter voel vergeleken met een jaar geleden. Ik heb terug meer eigenwaarde, een dagplanning en ook terug collega’s na zoveel jaar zonder werk. Ik heb het geluk dat ik nu bij het team kan werken dat mij destijds geholpen heeft.”

Omdat één op de vijf dak- en thuislozen in België jonger is dan 26 jaar geeft CAW Halle – Vilvoorde dit jaar voorrang op een plek in de winteropvang aan kinderen (begeleid door hun ouder(s)), en aan jongeren. Omdat ook bijna 40% van de dak- en thuislozen een vrouw is, vormen ook zij ook een prioritaire doelgroep. Voorgaande jaren waren het vooral alleenstaande mannen die werden opgevangen.

“Jammer genoeg blijft opvang noodzakelijk”, zegt schepen voor Sociaal Beleid Fatima Lamarti (Vooruit). “Omdat het CAW zoveel specifieke ervaring heeft in het begeleiden van de doelgroep, hebben we vorig jaar beslist de coördinatie van de winteropvang aan hen over te dragen. We stellen hiervoor dit jaar 40.000 euro en een locatie ter beschikking.”

De winteropvang is altijd op zoek naar extra vrijwilligers. Contact opnemen kan via winteropvang@cawhallevilvoorde.be.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise