Kunstenaar Han Coussement brengt met street art ode aan oude vaartbrug

Kunstenaar Han Coussement (33) is in Vilvoorde gestart met de transformatie van het grauwe stukje kademuur aan de Vaartdijk in een nieuwe street art. Hij verweeft er de skyline van de Zennestad met de verdwenen oude vaartbrug en één van de plezierboten die er vroeger vaak passeerden.

Het gaat om een opdracht vanuit de stad. “Ze hadden mij gevraagd om iets te doen rond de oude vaartbrug die hier vroeger lag”, zegt Han Coussement. “Ik ben op onderzoek gegaan in de bib. Daar vond ik een goudmijn aan prachtig beeldmateriaal. En daarvan heb ik dan mijn eigen ‘mix’ gemaakt.”

De illustere oude vaartbrug lag op een boogscheut van de huidige Europabrug, iets meer richting Grimbergen en verbond de Vlaanderenstraat met de Grimbergsesteenweg. “De oude vaartbrug lag er tot 1972. Ze ging niet omhoog maar ‘draaide weg’”, weet John Spruyt van de heemkundige kring Hertog Hendrik I. “Op die plek was er sinds 15de eeuw altijd een brug geweest. De laatste versie dateert van 1945. De vorige werd door de Engelsen opgeblazen tijdens de Tweede Wereldoorlog.”

De kaaimuur op die plek beschilderen lijkt simpeler dan het is. “Je kan niet gewoon naast de muur gaan staan”, vervolgt Coussement. “Er is dus een complexe constructie gemaakt met stellingen om vanaf de bovenkant beneden te geraken en te kunnen schilderen.”

Er is ook redelijk wat opkuiswerk aan te pas gekomen om de muur ‘schilderklaar’ te maken. “De industrie en feit dat je hier langs het zeekanaal zit met de bijhorende weerselementen heeft zijn sporen nagelaten.”

Voor Coussement is het ook een terugkeer naar zijn roots. “Ik ben in Vilvoorde opgegroeid maar sinds een jaar of 10 woon ik in Gent. Dit is dan ook heel nostalgisch voor mij. Er zijn al veel vrienden die ik al een hele tijd niet meer gezien heb gepasseerd intussen en ik verblijf ook bij mijn mama tijdens de periode dat ik schilder.”

Het ontwerp werd gekozen in samenspraak met de stad. “Het gaat om de skyline van Vilvoorde met elementen van vroeger, de kerk en verwijzingen naar de plezierbootjes die vroeger van Brussel naar Domein Drie Fonteinen vaarden. Centraal staat uiteraard de oude vaartbrug die de compositie wat in twee deelt. Wat ik ook bijzonder vind aan deze muur is dat je er niet naast kunt staan. Je kan de schildering dus enkel van aan de overkant van het water zien. Dat zorgt er voor dat ik een veel ‘lossere’ schildertechniek kan gebruiken – vanaf die afstand valt het allemaal meer ‘op zijn plaats’ – en daar hou ik wel van.”

Coussement schildert met acrylverven en gebruikt penselen en rollers. “Het wordt dan wel street art genoemd maar ik gebruik zelden of nooit nog spuitbussen. Ik ben daar ook ooit mee begonnen maar heb dan schilderkunst gestudeerd. Nu probeer ik eigenlijk grote schilderijen op locaties te maken die niet verplaatst kunnen worden.”

Ten laatste volgende woensdag zal de nieuwe muurschildering – die 45,5m lang en 2,7m hoog wordt – voltooid zijn.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise