Vandalen stichten brand aan industrieel pand op voormalige Kodak-site

Het heeft afgelopen weekend gebrand op de voormalige Kodak-site in Koningslo. Het vuur ontstond aan het industriële pand dat vroeger werd gebruikt door de facilitaire dienstverlener ISS. Volgens het parket Halle-Vilvoorde is er sprake van brandstichting.

Van de 18.000 m2 gebouwen op de site is nog maar een klein gedeelte in gebruik: 3.000m2 is verhuurd aan Lyreco, een distributeur van werkplekproducten en 1.000 m2 wordt ingenomen door een fitnesszaak.

De vuurhaard bevond zich aan de achterkant van het gebouw waar zich een heel grote parking bevindt die makkelijk toegankelijk is en waar ook weinig sociale controle is. Er zijn al een aantal ramen gesneuveld in het verleden. Het parket Halle-Vilvoorde stelde een branddeskundige aan. “Die bevestigde het opzettelijke karakter van de brand”, zegt parketwoordvoerder Gilles Blondeau. “Het ging om autobanden en paletten die in brand waren gestoken door onbekenden.”

Op de site van de historische Kodakfabriek komt de nieuwe duurzame woonwijk Groenloo. Het stadsbestuur heeft begin dit jaar de verkavelingsvergunning toegekend. Het ontwerp zet sterk in op duurzaamheid en omvat 220 woningen die bijna-energieneutraal zijn. Auto’s verdwijnen voor 90 procent ondergronds en op de vrijgekomen plaats komt een groene long van bijna twee hectare groot. De werken vatten ten vroegste dit najaar aan. Daarbij worden de huidige gebouwen afgebroken.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise